Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2020 14:46:33

Přicházíme s ústavní stížností jako s posledním instrumentem

Přicházíme s ústavní stížností jako s posledním instrumentem

Senátoři podávají dvě ústavní stížnosti ohledně nájemného.

Senátorky a senátoři napříč politickým spektrem považují kroky vlády ohledně nájemného, podniknuté v souvislosti s pandemií koronaviru, za protiústavní. Stížnost senátora Tomáše Czernina (Klub STAN) k Ústavnímu soudu vytýká vládním zákonům, že omezují vlastnické právo pronajímatelů bez náhrady. Stížnost iniciovaná senátorem Zdeňkem Nytrou (ODS) zpochybňuje vládní nařízení, které stanovuje cenové moratorium na nájemné z bytů po dobu mimořádných opatření, která však mohou přesáhnout dobu jednoho roku, což zákon neumožňuje. Ke každé stížnosti bylo dosud mezi členy horní parlamentní komory nasbíráno 30 podpisů.

Senátor Tomáš Czernin kritizuje, že stát namísto garance pomoci zasaženým osobám (nájemcům) přenáší odpovědnost na majitele nemovitostí bez náhrady a rezignuje na ochranu vlastnického práva.

„To jsou povinnosti, které vyplývají z Listiny práv a svobod a jsou pro stát naprosto závazné. Dlouho jsem doufal, že naše námitky vládní poslanci pečlivě zváží a svůj postoj přehodnotí. Bohužel k tomu nedošlo, proto přicházíme s ústavní stížností jako s posledním instrumentem, který může zabránit spuštění nespravedlivého řetězového efektu. Chceme tak chránit nájemníky, kterým by měl stát pomoci přímo, například konkrétní dávkou, nebo garancí dlužného nájemného, jak navrhovala TOP 09. Rovněž chráníme pronajímatele, kteří by bez náhrady byli uvrženi do finančních problémů. V neposlední řadě chráníme také stát před smrští oprávněných žalob ze strany pronajímatelů. V každém případě je naše povinnost zajistit ústavnost zákonů, což tímto krokem děláme,“ říká Czernin. Jeho ústavní stížnost podpořili členové a členky klubů STAN+TOP09, ODS, KDU-ČSL a SEN21.

Místopředseda Senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra potvrzuje, že Czerninova stížnost má širší podporu: „My se určitě připojíme. Zároveň jsme připravili další ústavní stížnost týkající se zastropování nájmů.“

„Zásadním problémem je fakt, že toto zastupování nájmů by mělo platit do doby trvání jakýchkoliv opatření v souvislosti s koronavirem, nevztahuje se to pouze na nouzový stav. Krátkodobé zastropování, např. do konce roku, by problém nebyl, ostatně mnoho obcí i soukromých pronajímatelů bytů již ke zmrazení nájmů přistoupila. Navíc toto nařízení přichází v době, kdy se na trhu objevila nová, podstatně rozšířena nabídka bytů k dlouhodobému pronájmu, jen v Praze stoupla o 72 % a cena těchto pronájmů rovněž klesá. Proto ho považujeme navíc za zbytečné a nepotřebné, které navíc může způsobit zkrácení nových nájemních smluv a snížení investic do bytových portfolií,“ vysvětluje Nytra, jehož podání k Ústavnímu soudu podporují senátoři a senátorky z klubů ODS, STAN+TOP09, SEN21, ČSSD a KDU-ČSL. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama