Ing. Tomáš Janča

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2019 18:23:02

Diktatura se už nikdy nesmí opakovat!

Diktatura se už nikdy nesmí opakovat!

Dnes si připomínáme 74 let od konce druhé světové války. Stačí se zamyslet jen nad počty lidí, kteří zahynuli během této války.

 Více než 72 milionů lidí se nedočkalo kvůli válce konce roku 1945. Z Československa zahynulo 25 tisíc vojáků, 63 tisíc civilistů a pro 277 tisíc lidí skončila jejich životní cesta za zdmi koncentračních či pracovních táborů. Celkem 365 tisíc lidí, kterým zrůdný režim sebral sny a naději do budoucna.

Kolik nám zůstalo obrázků po dětech, které se radovaly z života i přes fašistická zvěrstva? Po dětech, které měly velké plány a cíle, ale kvůli fašismu museli začít nosit žlutou hvězdu a společnost se k nim obrátila zády. Nechápaly proč. I tak se radovaly ze života až do posledních osudných chvil. Viděli jste někdy takový obrázek? Doporučuji se vám na nějaký takový podívat. V těch chvílích si uvědomuji, jaké máme štěstí.

Pocházím z Uherskohradišťska a pro nás je druhá světová válka něčím, co se nám vrylo pod kůži. Hlavně kvůli odboji a výsadkářům. Asi všichni ví, že výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš, spáchali v roce 1943 úspěšný atentát na Reinharda Heydricha, kterým jsme si jistě také zajistili místo v povědomí spojenců a přestože jsme byli Protektorátem, zařadili jsme se na stranu vítězů. Málo lidí už však ví, že v pravoslavném chrámu svatého Cyrila a Metoděje, kde tito dva mladí muži zemřeli, s nimi padlo dalších pět výsadkářů. Mezi nimi 22 letý Josef Bublík z Bánova a 27 letý Jan Hrubý z Kunovic. Kolik toho ještě ti všichni měli před sebou. Ale nedožili se toho, protože byli zrazeni.

Blízko Uherského Hradiště, v Uherském Ostrohu, operovala jedna z nejúspěšnějších výsadkových skupin Carbon. Josef Vanc a František Kobzík brzy po výsadku přišli o své životy v přestřelce s Němci. Vůdce skupiny František Bogotaj se dokázal dostat do svého rodného Uherského Ostrohu a později s posledním přeživším členem výsadku Jaroslavem Šperlem začínají spojovat roztříštěné odbojové skupiny. Do odboje zapojí nakonec 21 měst, úspěšně sabotují, bezpečně přebírají shozené zbraně. Válku přežili.

Když v roce 1939 opouštěli republiku, zřejmě je nenapadlo, že v roce 1948 to udělají znovu, když budou prchat před komunismem. Oba dva pak umřeli v požehnaném věku v USA.

V tento den, který nám připomíná konec té zrůdné války, která vzala naděje mnohým lidem, si přeji, aby se nic takového neopakovalo. Němci se snažili dvakrát o nadvládu nad světem. Nepodařilo se jim to. Dnes někteří říkají, že si nás svázali Evropskou unií. To si nemyslím, i když i já musím uznat, že často přichází momenty, kdy nám je něco nakázáno a jedná se s námi jako s poddaným trpaslíkem. Tak jako před 75 lety. To se ale už nesmí opakovat. Česká republika musí být v Evropské unii silným státem. Nikdo nám nesmí diktovat, co můžeme a co nesmíme. Členské státy spolu musí kooperovat, snažit se o zlepšení vzdělávání, pozic na trhu, zlepšení životní úrovně všech lidí, ať se teda máme i my jako v Německu, stejně tak ať nám nikdo nepřiváží ojeté automobily ze zahraničí se stočeným tachometrem, ano, v tomto musíme být jednotní. Ale nikdo nesmí zasahovat do naší suverenity. Věřím, že mě historie poučila. I proto kandiduji do Evropského parlamentu, aby Česká republika byla silná a bylo ji slyšet. Buďte si jistí, že pokud dáte svůj hlas hnutí ANO a kroužek u čísla 24, mě, Tomáše Janči, Česko bude mít silný hlas v Evropské unii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama