Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2021 6:47:00

Připraví Babiš Česko o 180 miliard z fondu obnovy?

Připraví Babiš Česko o 180 miliard z fondu obnovy?

Evropská komise upozorňuje Českou republiku před možným zastavením proplácení stávajících dotací českým firmám, pokud Česko nezlepší kontrolu střetu zájmů.

Evropská komise upozorňuje Českou republiku před možným zastavením proplácení stávajících dotací českým firmám, pokud Česko nezlepší kontrolu střetu zájmů. Kvůli evidentnímu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše jsou tak ohroženy miliardy i pro další české společnosti. Pokud bude pokračovat střet zájmů Andreje Babiše hrozí českým občanům, že přijdou navíc o možnost čerpat 180 miliard korun z fondu obnovy.

Vládní účast Andreje Babiše, který je současně beneficientem zisků jeho společností závislých na dotacích, které vlastní přes svěřenské fondy, tak již neohrožuje dotační prostředky evropských daňových poplatníků pouze pro premiérův holding, ale v ohrožení jsou již všechny dotace pro Českou republiku. Pokud by České republice byla skutečně zastavena možnost čerpání dotací, mělo by to katastrofální vliv na českou ekonomiku.

„Nezaplatíme, pokud tento problém nebude vyřešen, a navíc budeme vymáhat zpět peníze z předfinancování,“ řekl v červnu novinářům jeden z unijních činitelů, podle něhož se mají české úřady s požadavky Komise vyrovnat nejpozději do poloviny příštího roku. To potvrdil v září i místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis při schválení předfinancování ve výši až 13 procent z celkové částky. Komise již zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra ze svěřenského fondu premiéra Babiše. Jako řešení střetu zájmů se jeví buď ukončení vládního působení Andreje Babiše nebo skutečný prodej jeho společností čerpajících státní dotace, zakázky či jiné pobídky, pokud chce ve vládě pokračovat.

Většina české společnosti chápe, že není možné, aby premiér nebo jím přímo či nepřímo dosazení ministři a další podřízení rozhodovali o tom, kdo dostane jakou dotaci, kdo dostane jakou veřejnou zakázku, kdo dostane jakou investiční pobídku například formou odpuštění daní, pokud jsou přidělovány i společnostem premiéra. Nelze v těchto případech jasně říci, že byl daný benefit přidělen spravedlivě a ve férové výši bez jakéhokoliv přímého či nepřímého ovlivnění. Nejde pouze o peníze evropských daňových poplatníků, ale z velké části jde především o peníze českých občanů.

Autor Tomáš Martínek je poslancem za Piráty.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama