Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2021 19:07:00

Proč jste se nepřipojili k výzvě ostatních lídrů EU proti Maďarsku, pane premiér

Proč jste se nepřipojili k výzvě ostatních lídrů EU proti Maďarsku, pane premiér

Projev na 111. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 7. 2021 k ústním interpelacím.

 Děkuji. Vážený pane premiére, nová maďarská legislativa zakazuje osvětu o sexuálních menšinách a zakazuje šířit mezi mladými lidmi do osmnácti let jakékoliv materiály zobrazující homosexualitu a další informace pro menšiny. Dle představitelů EU i členských států odporuje s ohledem na diskriminaci menšin zákon hodnotám Evropské unie. V důsledku maďarského homofobní zákona, který zavádí v Maďarsku cenzuru, podepsalo již osmnáct unijních lídrů výzvu, kde se zavazují k obraně základních práv občanů. Respekt a tolerance jsou jádrem evropského projektu. Dodatečně se připojil například rakouský premiér Sebastian Kurz či Řecko. Česká republika se zatím vaším prostřednictvím nepřipojila s odůvodněním, že si to chcete nechat od Viktora Orbána vysvětlit a že chcete legislativu analyzovat a poradit se s týmem spolupracovníků. Prohlásil jste, že jste věc konzultoval s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem a domluvili jste se, že se k tomu vrátíte.

Konkrétně jste řekl - probereme to i na vládě, v České republice jednoznačně menšiny podporujeme, jsme velice liberální společnost. Osobně jako zastánce znění výzvy a hodnot EU, které nejsou slučitelné s maďarskými snahami o cenzuru pomocí homofobního zákona, se vás chci zeptat, proč jste se nepřipojili k výzvě ostatních lídrů EU, pokud tyto menšiny jednoznačně podporujete? Jaké jsou výsledky analýzy, kterou jste nechal zadat? Kdy s ní veřejnost seznámíte? Jaké jsou výstupy jednání vlády, kde jste problematiku probírali? Podpoříte tuto výzvu alespoň dodatečně? Kdy se k tématu dle svých vlastních slov vrátíte? Děkuji za odpovědi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama