Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2019 18:15:00

Senioři opravdu nemají být nuceni k práci

Senioři opravdu nemají být nuceni k práci

Komentář na facebookovém profilu k návrhu ministerstva financí na zvýšení věku pro odchod do důchodu

Nesouhlasíme s návrhem ministryně financí Alena Schillerová na zvýšení věku pro odchod do důchodu. Ten je nyní zastropován na věku 65 let, ale ministryně ANO navrhuje tuto hranici ještě zvýšit.

Piráti chtějí radši najít pozitivní motivace, které umožní lidem dobrovolně se rozhodnout o případném pozdějším odchodu do důchodu tak, aby se to vyplatilo jim i státu.

Pirátský poslanec Tomáš Martínek, který je také členem Komise pro spravedlivé důchody MPSV, k tomu říká: „Dnes chodí muži do důchodu kolem 63 let, nedovedu si představit, že by někteří celoživotně pracující museli čekat například do 67 let nebo déle. Na druhou stranu bychom chtěli, aby existovaly pozitivní motivace pro osoby, které chtějí dále pracovat, i když již mají nárok na řádný důchod. Například by si takový člověk mohl nechat vyplácet část penze okamžitě po splnění podmínek pro řádný důchod a současně nadále pracovat, a zvyšovat si tak vyměřovací základ pro výpočet řádného důchodu. Obdobně by mělo být umožněno osobám v předčasném důchodu, aby se mohly vrátit do pracovního procesu a dopracovat si nárok na řádný důchod. Tato a další opatření podporující flexibilitu odchodu do důchodu by navíc mohla pomoci řešit výkyvy na trhu práce.”

Důchodový systém má mnoho nedostatků, které by měla pomoci řešit důchodová reforma. Jedním z problémů, který řeší Komise pro spravedlivé důchody, je také dřívější odchod do důchodu zaměstnanců náročných profesí. U rizikových a náročných profesí by měla být vyšší odpovědnost zaměstnavatelů, kteří by měli pomoci naspořit zaměstnancům na případný předdůchod.

Piráti komisi pro spravedlivé důchody přednášejí vlastní návrhy na řešení problematických částí důchodového systému. V současné době se již diskutuje návrh Pirátů na zřízení nízkonákladového státního důchodového fondu pro dobrovolné spoření nebo lepší informovanost občanů ohledně předpokládané výše jejich důchodů a plnění podmínek jeho přiznání i pomocí digitalizace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama