Ing. Tomáš Raždík

  • Ostrava
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2019 20:34:59

Od počátku nám lhali o EU a lžou i nadále

Od počátku nám lhali o EU a lžou i nadále

Evropská unie nám měla přinést čtyři základní svobody: volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu. Zřejmě proto většina občanů hlasovala pro vstup. Zdá se, že jsme však dostali něco úplně jiného.

V prvé řadě je potřeba připomenout, že celé referendum o vstupu zmanipulovala naše vlastní Vláda kampaní za 200 milionů Kč říkající ANO (EU). Logo informující občany o referendu bylo jednoznačně manipulativní ve prospěch vstupu. Objektivní nezaujaté logo by pravděpodpobně znělo "PŘIJĎTE ROZHODNOUT", "CHCETE DO EU?" nebo "EU ANO ČI NE?".




Obrázek: Oficiální logo kampaně k referendu o vstupu do EU


Co jsme tedy dostali? Kdo by dnes vstoupil, kdyby mu bylo nabídnuto mimo jiné i následující? Splácení nesplatitelných řeckých, italských a španělských státních dluhů. Protiruské sankce na úkor vlastních firem. Zákaz žárovek. Zákaz výkonných vysavačů. Dotace pro milionáře a miliardáře. Výstavba rozhleden v údolích. Rozhodování kdo bude prezidentem Venezuely. Otevřené vnější hranice. Přijímání imigrantů. Terorismus. Genderový aktivismus atd.




Obrázek: Bilboard na vlakovém nádraží v Ostravě Svinově. Pro tohle jsme vstoupili, tohle nám chybělo?


Pro ty co mají pocit, že z EU dostáváme více než přijímáme, zkusme se podívat velmi zhruba na čísla. Zaprvé, kdo z občanů je skutečně schopen ověřit, že dostáváme víc než přijímáme? Výsledek se liší podle metody výpočtu a může se lišit o desítky miliard. Zatímco čísla vlády uvádějí, že získáváme desítky miliard navíc (ano té samé vláda co manipulovala občany při kampani), tak například ekonom Petr Mach spočítal, že nás EU naopak stojí okolo 200 mliard Kč ročně. Jako příklad uvádí, že existuje asi 1000 druhů zboží, které když dorazí ze zahraničí lodí na vnější hranice EU, tak je tam rovnou zdaněno a u nás pak za ně platíme vyšší cenu. Takže třeba v případě banánů, které dorazí lodí do Hamburku, jsou občané ČR přímo daněni Německem, aniž by to tušili.

Institut Open Europe spočítal, že jen nadměrné regulace ze strany EU stály Británii v letech 1998-2008 148,2 miliard liber, což je zhuba 1% HDP ročně. Jedno procento HDP by dnes v případě ČR zamenalo 50 mld Kč.

Podle údajů samotné Evropské komise z roku 2006 (Measuring administrative costs and reducing administrative burdens in the EU) nás členství ten rok stálo 3,3% HDP tj. 115 mld. kč. A pokud by se podařilo redukovat administrativní břemeno o čtvrtinu mohlo by nás členství v EU v roce 2025 stát jen 1,3% HDP. To dnes odpovídá 65 mld. Kč. Podle údajů ministerstva financí jsme však doposud dostávali z EU v průměru jen 50 mld. Kč ročně.

Zde se dostáváme k otázce, nesnaží se nám někdo lhát o výhodách členství v EU? Motiv se zdá být jasný. A i kdybychom skutečně dostávali více než dáváme, je to morální? A vydrží to navždy?

Švýcaři do EU nevstoupili a nevstoupí. V roce 2016, po 24 letech, svou žádost o členství v EU stáhli. I přes to zůstává Švýcarsko symbolem stability, prosperity a bezpečí. Není čas vydat se jinou cestou?



Zdroje:

https://www.radio.cz/cz/rubrika/udalosti/kampan-zapomina-na-odpurce-eu
https://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:2bf140bf-a3f8-4ab2-b506-fd71826e6da6.0008.02/DOC_1&format=PDF
https://machpetrmach.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=248535
http://archive.openeurope.org.uk/Content/documents/Pdfs/outofcontrol.pdf
https://www.theguardian.com/news/datablog/2009/nov/25/gdp-uk-1948-growth-economy
https://www.kurzy.cz/makroekonomika/hdp/
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-06-425_en.htm?locale=enhttps://machpetrmach.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=248535
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cista-pozice-cesko-eu-evropska-unie.A180131_152328_ekonomika_div
https://www.e15.cz/zahranicni/svycarsko-do-eu-nevstoupi-po-24-letech-stahuje-svoji-zadost-o-clenstvi-1302146


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama