Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.06.2016 11:24:26

Ministr Babiš by se měl vrátit trochu na zem a více času věnovat svému úřadu

Ministr Babiš by se měl vrátit trochu na zem a více času věnovat svému úřadu

Komentář Václava Votavy k situaci na ministerstvu financí

Zachytil jsem v poslední době mnoho výroků Andreje Babiše, které se týkaly například práce policie, zdravotnictví, ale neslyšel jsem od předsedy ANO ani větu o tom, co udělal pro to, aby z jeho strany nebyly ohroženy práce na návrhu rozpočtu. Na ministerstvu financí stále není obsazena důležitá funkce náměstka pro rozpočet. Jan Gregor, žák dlouholetého tvůrce rozpočtů Eduarda Janoty, odešel k Účetnímu dvoru EU a ministr Babiš dosud nebyl schopný tento důležitý post nechat obsadit jiným odborníkem.

Jsem zvědav, jak si pan Babiš poradí s požadavky jednotlivých rezortů a jaká bude úroveň návrhu rozpočtu státu na rok 2017, když odborníka, který sestavoval poslední návrhy, již ve svém týmu nemá. Koneckonců, ten chaos, který zřejmě dnes na financích vládne, jsme v přímém přenosu viděli, když vláda musela urychleně většinou hlasů rozhodnout o rozpočtových prostředcích na vědu a výzkum, jak termínově požadoval zákon. Mám pocit, zda své ministerstvo nezačal řídit jako hodně špatnou firmu. Jako hospodář, který pokukuje více po cizích gruntech a nevidí tak vlastní neosetá pole.

Rád bych, aby se ministr vrátil trochu na zem a našel více času věnovat se řízení svěřeného úřadu. Je pro mne, jako pro předsedu rozpočtového výboru, značně nekonformní, když na zasedání výboru chodí ze strany ministerstva financí obhajovat různé resortní věci náměstci, kteří probíranou problematikou nemají ve své gesci a nejsou tak z logiky věci zcela kompetentní. Ani nemohou, není to jejich parketa a vůbec jim takové zaskakování nezávidím.  Bohužel, toto se v poslední době ze strany financí stává již neblahou praxí. Do konce září musí být státní rozpočet předložen Sněmovně a v rozpočtovém výboru se mu budeme jistě pečlivě věnovat. Nerad bych, aby ministerstvo financí zastupoval místo odborného náměstka zase nějaký náhradník.

Ing. Václav Votava, předseda rozpočtového výboru PSP ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama