Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2016 9:28:32

Zvyšujeme ochranu spotřebitelů

Zvyšujeme ochranu spotřebitelů

Poslanecká sněmovna ve druhém čtení projednala vládní novelu o spotřebitelském úvěru. Cílem novely je vedle eliminování nekalých obchodních praktik zvýšit odbornost a důvěryhodnost nebankovních poskytovatelů úvěrů.

„Plníme tím další z důležitých bodů svého programu. Zásadním způsobem zvyšujeme ochranu spotřebitelů před praktikami některých nepoctivých poskytovatelů,“ uvedl Václav Votava, předseda Rozpočtového výboru.

Novela svěřuje dohled nad sektorem nebankovních půjček České národní bance. Vznikne tak jednotný orgán dohledu nad celým finančním trhem. Centrální banka bude vydávat nebankovním poskytovatelům a zprostředkovatelům úvěrů povolení k činnosti a bude mít pravomoc jim v případě porušení stanovených podmínek toto povolení odejmout.

V rámci druhého čtení bylo podáno 26 pozměňovacích návrhů. „ČSSD podpoří návrhy směřující k větší ochraně spotřebitele, mimo jiné zvýšení informačních povinností poskytovatelů a zprostředkovatelů při sjednávání spotřebitelského úvěru. Podporujeme také snížení maximální sankce za nesplácení úvěru ze 70 na 50 procent půjčené částky,“ podotkl Václav Votava.

Předseda Rozpočtového výboru také předložil pozměňovací návrh, který má umožnit spotřebitelům, aby každý rok mohli zdarma splatit až čtvrtinu jistiny hypotéčního úvěru na bydlení. „Cílem je zajistit, aby spotřebitelé mohli bez jakýchkoliv sankcí snížit svůj dluh, když obdrží větší množství hotovosti, například z dědictví, darem či v rámci majetkoprávního vypořádání,“ doplnil Václav Votava.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama