Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2020 17:00:00

Rozpočet obsahuje nereálné příjmy a postrádá sebemenší ambice šetřit

Rozpočet obsahuje nereálné příjmy a postrádá sebemenší ambice šetřit

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny dne 18. 12. ke třetímu čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021


Děkuji, pane předsedající. My na sebe máme trochu smůlu, protože při mém posledním vystoupení nedávno jste mě označil jako, že se jmenuji Kořalová, stranu jste uvedl správně. Tak doufám, že teď už víme, že se jmenuji Věra Kovářová a že jsem za hnutí STAN a také za něj přednesu závěrečné stanovisko našeho klubu k návrhu státního rozpočtu na rok 2021.

Návrh rozpočtu, který předložila vláda, je od počátku zcela špatně nastavený. Obsahuje nereálné příjmy, postrádá sebemenší ambice šetřit a výdajové stránce a jeho struktura vůbec nereflektuje potřeby 21. století. Je jasné, že takovýto návrh rozpočtu roztáčí dluhovou spirálu a vláda pravděpodobně nechápe ekonomické důsledky svého počínání. Myslím, že je možné tento rozpočet označit pod heslem "zapomnění budoucnosti". Je také jasné, že rozpočet se dá označit za vylhaný. Ten, kdo zvedne ruku pro takovýto rozpočet a podpoří ho, poruší svůj slib poslance, který v jedné části zní, že poslanec slibuje, že svůj mandát bude vykonávat v zájmu všeho lidu. A to zde chybí. Proto hnutí STAN z těchto důvodů návrh státního rozpočtu nepodpoří.

Dále mi dovolte, abych konstatovala ještě následující. Jsem velmi znepokojena tím, jakým způsobem vláda k nejdůležitějšímu zákonu roku přistoupila O podporu požádala opoziční politické strany, jak říká pan premiér mile, ale to až v době, kdy pár hodin před konečným hlasováním nebylo vůbec jasné, zda vláda sehnala podporu či nikoliv. A také poznámka, jak probíhala ta jednání. Nejprve nás pan premiér veřejně vykázal z místnosti, myslím tedy ze sálu, a poté se pokoušel velmi mile nás vydírat - typu - paní Kovářová, jestliže nezvednete ruku pro rozpočet, tak žádné kompenzace pro obce v důsledku výpadku příjmů z daňového balíčku nebudou. Samozřejmě, že neměl pravdu, protože to je stanoveno zákonem o rozpočtovém určení daní. Já myslím, že takovýmto způsobem se stát řídit nemůže a myslím si, že nás to uvedlo do situace, respektive vládu, že se při schvalování rozpočtu opírá o hlasy komunistů. Koupila si jejich hlasy výměnou za snížení výdajů na armádu, která je důležitou součástí boje se šířením pandemie. A nechci se ani domýšlet, jaké mohou být další ústupky komunistům za jejich podporu, až do Sněmovny přijde chystaná novelu návrhu státního rozpočtu, která nebude 320 miliard v deficitu, ale takovýto návrh novely tam už bude deficit 430, 450 miliard korun. A pak se budeme ptát, co budou komunisté požadovat? Jaké si budou klást požadavky? A já pevně věřím, že to nebude například povinná četba Sebraných spisů Vladimíra Iljiče Lenina a Klementa Gottwalda na našich školách.

Děkuji.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama