Ing. Vladimír Hönig, Ph.D.

  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2010 15:40:17

Nechceme další „CzechTek“, ale svobodu a slušnost

Nechceme další „CzechTek“, ale svobodu a slušnost

CzechTek 2005 se po brutálním policejním zásahu stal novodobým symbolem politické zvůle na straně jedné a touhou po svobodě na straně druhé.

Nechceme další „CzechTek“, ale svobodu a slušnost

 

Řekne-li se „17. listopad“, každému se ihned vybaví vzpomínka na rok 1989. Především mladá generace z řad studentů, ale i ostatních, vyjádřila na pietním aktu k výročí událostem ze 17. listopadu 1939 nespokojenost s politickým systémem. Následoval násilný zásah, který v sobě máme všichni zakořeněný jako odstrašující případ toho, že když se někdo politikům znelíbí, může následovat absolutně nepřiměřená tvrdá odveta. V očekávání lepší budoucnosti národ provolával slávu nově ustanovenému zřízení, ale mění se režimy, mění se vlády, avšak lidé zůstávají. Potom se není čemu divit, že své zažité zvyklosti mohou uplatnit i tam, kde se lidé shromáždí i třeba jen proto, aby zapomněli na starosti všedních dnů a zaslouženě se bavili při poslechu hudby, kterou mají rádi. Ale to by nebyli politici, aby necítili potřebu zkrotit náznak svobodného sebeurčení a nebyli by to politici, kdyby nechtěli získávat politické body tím, že označí skupinu lidí za společensky nepřijatelnou a nechají je úmyslně 16 let po „sametové revoluce“ doslova zmlátit. „CzechTek 2005“ se potom může stát druhým synonymem politické nenávisti vůči lidem a o to smutnější je, když jsme se domnívali, že konečně žijeme ve svobodné společnosti. I přes mediální šum, který následně proběhl, je asi každému jasné, že od první chvíle byla tato akce úmyslně sabotována a okolnosti nastaveny tak, aby se našla záminka k tvrdému zásahu. Měla poučit mladou generaci, že demokracie je jen prázdná fráze, že stále jsme všichni v rukou mocných a situace ze 17. listopadu se může opakovat takřka kdykoliv.

Nechceme další „CzechTek“, nechceme další „17. listopad“, chceme svobodně žít, chceme poslouchat hudbu, která se nám líbí, ale také svobodně vyjádřit svůj názor, či postoje k politickému systému, aniž by nás za to kdo mlátil. Mládí je budoucnost a nikdo nás nemůže odsuzovat za to, že chceme žít v lepší společnosti, než na jakou byli patrně zvyklé generace před námi.

CzechTek 2005 se po brutálním policejním zásahu stal novodobým symbolem politické zvůle na straně jedné a touhou po svobodě na straně druhé. Jaký pak můžeme očekávat názor mladých lidí na politiku? Proč je 20 let po revoluci politika nesnesitelnou a proč je naše společnost tak netolerantní? Odpovědi můžeme najít také v roce 2005 po nesmyslném policejním ataku ve víře, že se tím získají hlasy. Násilné akce proti jedné skupině lidí jen kvůli hudbě nebo postojům - to není ve slušné společnosti možné bez postihu. Proto nechci další „CzechTek“ policejní akci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama