Ing. Zdeněk Nekula

  • KDU-ČSL
  • Těšetice
  • starosta obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2022 21:09:00

Návrh prostředků na dotační programy je stanoven ve výši pět miliard

Návrh prostředků na dotační programy je stanoven ve výši pět miliard

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k dotačním programům pro zemědělství

 Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

dovolte mi představit materiál Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle paragrafu 1, 2, 2d zákona číslo 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů. Předkládaný materiál obsahuje dotační programy pro rok 2022, jejichž účel včetně rozsahu finančních prostředků podle paragrafu 2d odstavce 1 zákona o zemědělství schvaluje pro každý rok po projednání vládou Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky současně se státním rozpočtem.

Návrh finančních prostředků ze státního rozpočtu určených na dotační programy pro rok 2022 je stanoven ve výši pět miliard korun, respektive 4 050 200 000, to jsou dotace k hospodářskému výsledku neboli neinvestiční dotace. A 949 800 000 dotací na pořízení dlouhodobého hmotného majetku neboli kapitálové výdaje. Finanční prostředky určené na dotační programy vyjma programu 6 Genetické zdroje budou převedeny do rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu. Prostředky určené na dotační programy Zemědělství jsou v návrhu rozpočtu pro rok 2022 na stejné úrovni jako po posílení prostředků dotačních programů v předchozím roce. Rozdělení finančních prostředků na jednotlivé dotační programy směruje do odvětví živočišné výroby celkem cca 3,5 miliardy korun. Do rostlinné výroby něco málo přes 470 milionů korun, do odvětví potravinářství 848 milionů korun a ostatní aktivity necelých 194 milionů korun. Do materiálu je stejně jako v loňském roce zařazen rámcový program pro řešení rizik a krizí v zemědělství tak, aby mohl být v případě potřeby spuštěn a administrován, a to v souladu se zákonem o zemědělství.

Program je uváděn bez finančních prostředků. V případě vzniku škod způsobených například přírodními pohromami, mimořádnými událostmi, nepříznivými povětrnostními podmínkami bude spuštěn a financován na základě příslušného usnesení vlády České republiky. Návrh dotačních programů Zemědělství pro rok 2022 byl dne 25. října 2021 schválen vládou České republiky usnesením číslo 926. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny projednal návrh dotačních programů dne 22. února tohoto roku na své čtvrté schůzi, přičemž doporučil svým usnesením číslo 21 Poslanecké sněmovně tento dokument schválit.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, žádám vás o schválení materiálu Dotační programy zemědělství pro rok 2022 poskytované podle paragrafu 1, 2, 2d zákona o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, které jsou doporučené zemědělským výborem Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama