Ing. Zdeněk Staněk

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2012 16:51:57

Energetická koncepce nebo energetická korupce?

Energetická koncepce nebo energetická korupce?

Autor diskutuje korupční potenciál zakázky na výstavby dvou nových bloků Temelína ve srovnání s publikovanými informacemi o navyšování rozpočtu tunelu Blanka.

Přečetl jsem si článek, který jsem publikoval 2. 8. 2012 a proto pokládám za nutné se omluvit za překlep, kde místo energetická koncepce je termín energetická korupce. Tak jsem to skutečně nemyslel. Současně musím přiznat, že jsem překvapen reakcemi, které můj příspěvek vyvolal. Za zajímavé pokládám následující: a) Jak od tak jedinečné zakázky odizolovat lobbisty a korupčníky. Volba dodavatele, vítěze tendru musí pro obyvatele znamenat zajištění maximální možné bezpečnosti a efektivnosti stavby, provozu i úložišť. b) Vítěz by měl též být zavázán smluvně a pod sankcemi k volbě subdodavatelů v určeném nadpolovičním podílu z České republiky. Země, která je kolébkou mnoha vynikajících patentů, jedinečných vědců, vynálezů a s tradicí kvalitní průmyslové výroby. c) Samozřejmě, že to bude s lobbingem (ten už dávno začal) i s korupcí. d) Lobbisté už dávno pracují. Vy jste si nevšimla agendy vrcholových politiků USA, Francie či Ruska při jejich návštěvách u nás. Tady lobbing neprovádí žádný Franta z Horní Dolní. 

S těmito reakcemi nejde než plně souhlasit. Určitě se za potencionální dodavatele mohutně lobuje a určitě tyto aktivity neprovádí žádný Franta z Horní Dolní. Nicméně to nepokládám za překvapující. Lobbing je naprosto běžná činnost, se kterou se každý z nás denně potkává i v běžném životě. Mimořádná je pouze zakázka, o kterou při výběru dodavatele dvou nových bloků Temelína jde. Lze předpokládat, že takové mohou být i aktivity lobbistů. Za podstatně důležitější ale pokládám jak od této zakázky odizolovat korupčníky. V tisku diskutované korupční kauzy ve kterých figurují i špičky českého politického a společenského života jsou děsivé. Například informace o výstavbě tunelu Blanka v Praze publikované na iDnes a Lidovkách.

- na začátku výstavby měla Blanka stát 26 miliard korun, což postupně nabobtnalo na 38 miliard. Nyní se magistrátu hlavního města Prahy podařilo seškrtat náklady aspoň o 2 miliardy. V takové fázi rozestavěnosti celého komplexu to považuji takříkajíc za zázrak, komentoval pražský primátor B. Svoboda.

- ze závěrečného účtu je jasné, že Blanka neměla nikdy stát 21 miliard korun, dokonce ani 26 miliard, které v roce 2007 garantoval někdejší primátor Pavel Bém.

- auditoři nedostali dokumenty, které by potvrzovaly náklady ve výši 3,8 miliardy korun. Analýzu zpracovala a 11. 8. 2011 předložila společnost White&Case. Mezi základní zjištění právní analýzy patří nedostatečná kontrola magistrátu nad průběhem stavby a nevypisování veřejných výběrových řízení v případě víceprací.

- auditoři také poukazují na fakt, že Blanka měla být dostavena v březnu 2011. Nebyl jim ale předložen žádný dokument, který by termín prodloužil.

Jednoduše řečeno. Magistrát rezignoval na kontrolu postupu výstavby, kontrolu termínu a finančního čerpání. Celá stavba bude o 10 miliard korun dražší a zprovozněna má být místo v březnu 2011 v květnu 2014.

Co je nejvíce zarážející je jakási míra samozřejmosti a lhostejnosti nebo rezignace. Nikde jsem se nedozvěděl nic o žádné osobní zodpovědnosti, konkrétním zavinění ani trestu.

V této atmosféře to ČEZ a.s. s výstavbou nových bloků Temelína nebude mít vůbec jednoduché. Nevíme dosud jaká bude cena dodávky. Ta bude známá s ukončením výběrového řízení. Spekuluje se o ceně mezi 200 – 300 miliardami korun a tato cena i samotná podstata výstavby jaderné elektrárny ve srovnání s tunelem Blanka ukazuje co nás může, pokud ČEZ a.s. nebude postupovat zcela jinak, čekat.

Co s tím? Jaká máme mít očekávání a požadavky aby se situace neopakovala?

a) Primárně je nutné, aby s vybraným dodavatelem byl uzavřen precizní kontrakt, který v maximální míře eliminuje vícepráce při garanci pevné ceny a garanci termínů dodávky.  Stejně tak smluvně by měl tento kontrakt garantovat smluvní pokuty za nedodržení obsahu i termínů.

b) Je nutné požadovat, aby ČEZ a.s. byl plně připraven na detailní kontroly průběhu výstavby a byl plně kvalifikovaným oponentem vybrané dodavatelské firmy ve všech fázích výstavby. Toto není klíčové pouze pro dodržení ekonomiky celé akce, ale zvláště kvality dodávek s vazbou na zajištění klíčového faktoru - maximální jaderné bezpečnosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama