Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2021 10:54:00

Dva dny volna? Vládní populismus nabírá na obrátkách

Dva dny volna? Vládní populismus nabírá na obrátkách

Občanští demokraté dnes ve Sněmovně nepodpořili vládní záměr zvýšit před volbami důchody nad rámec jejich každoroční valorizace.

 Tento krok podle nich povede k dalšímu rozvalu státních financí a nadto skutečné problémy českých seniorů neřeší.

„Penze bylo možné nad rámec zákona zvyšovat v době, kdy se české ekonomice dařilo. V takové situaci měla vláda dokonce naši podporu. V současné situaci, kdy vláda seká obří dluhy na všech frontách, je to od vlády nezodpovědný hazard,“ uvedl po hlasování poslanec a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer. Vláda podle něj přitom zcela rezignovala na řešení skutečných problémů českých seniorů, jako jsou nedostupné pečovatelské služby nebo místa v domovech seniorů. „Vláda slibovala nový zákon o sociálních službách a oháněla se tím, že sociální služby připraví na budoucnost. Nic z toho neudělala. Přitom i podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb hrozí, že služby určené seniorům bez potřebných změn časem zkolabují,“ dodává Bauer.

Ten zkritizoval i fakt, že do zákona o důchodovém pojištění vláda vložila některé parametrické změny důchodového systému. „Penzijní reformu přece nelze dělat několika nahodilými pozměňovacími návrhy. Je to diletantství vlády, která za čtyři roky v penzijním systému neprosadila vůbec nic.“

S kritikou na adresu vlády nešetřil ani poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček, a to v souvislosti s aktuálním rozhodnutím vlády odměnit dovolenou státní zaměstnance za podstoupené očkování. Stát to bude stát téměř dvě miliardy korun.

„Je blázen ten, kdo si myslí, že má toto opatření cokoliv společného s covidem nebo starostí premiéra o zdraví občanů. Pan premiér se jen snaží koupit si vedle seniorů další voličskou skupinu. V tomto případě zaměstnance, kteří pracují pro stát. Vládní populismus nabírá na obrátkách, je nebezpečný a tvrdě za něj zaplatíme,“ řekl Skopeček. Nejvíce podle něj na současné kroky vlády doplácejí lidé pracující v soukromé sféře a živnostníci a podnikatelé. „Je alarmující, že zatímco firmy a živnostníci leckde bojují o přežití, státní aparát bobtná a nyní do něj ještě z rozhodnutí premiéra směřují další benefity. Je na čase připomenout si, že je to soukromá sféra, která vydělává na chod státu, a nikoliv naopak. Navíc mám o státních zaměstnancích vyšší mínění, než premiér Babiš a jsem přesvědčen, že se o očkování a o svém zdraví rozhodují podle jiných, vážnějších pohnutek, než kvůli dvěma dnům volna navíc. V době lockdownů se leccos muselo odložit, je čas to dohnat, nikoliv si přidávat volna navíc,” dodal Skopeček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama