Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.05.2021 7:35:00

Výsledky digitalizace státu jsou tristní

Výsledky digitalizace státu jsou tristní

Komentář na facebookovém profilu ke konferenci Digitální Česko

 Konference Digitální Česko, a dokonce s hlavními řečníky Babišem, Schillerovou a Havlíčkem?

Myslím, že jsme ty úspěchy digitalizace měli možnost sledovat všichni na vlastní oči:

  1. e-shop na dálniční známky,
  2. registrační systém k očkování nebo
  3. elektronické sčítání lidu.

Co projekt, to menší či větší průšvih. Společným jmenovatelem vždycky byla prvotní nefunkčnost systému, nepraktičnost pro uživatele a následné průběžné opravy na koleni.

Rozjezdy těchto systémů ve stylu "my jsme to vypnuli, aby se to nepřetížilo" spíš než digitalizaci státu obvykle připomínaly povedený stand-up. V soukromé firmě by tvůrci takto odfláknuté práce nejspíš dostali padáka. Ovšem za vlády markeťáků je lze bez uzardění dokonce vydávat za úspěch.

Skutečné výsledky digitalizace státu jsou přitom tristní. V Portálu občana máme za loňský rok 4 služby navíc, což je asi tak stále o 150 méně než v malém, ale skutečně digitálním Estonsku. Jestli někdo odpracoval na digitální agendě státu opravdu obrovský kus práce, tak to nebyl ani Babiš, ani Havlíček, ani Schillerová, ale naši kolegové poslanec Martin Kupka a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček, za kterými je zákon o právu na digitální služby nebo zákon o bankovní identitě.

Mimochodem se brzy bude hlasovat o mém pozměňovacím návrhu k zákonu o DPH, který odstraní jeden formulář při žádosti o vratku DPH u zákazníků ze zahraničí. I v tomto případě se jedná o dílčí krok v digitalizaci a zjednodušení života lidí. Tak držte palce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama