Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2021 9:09:00

Zvýšení daní by bylo pokračováním cesty do pekla

Zvýšení daní by bylo pokračováním cesty do pekla

Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

 S včerejším stanoviskem, resp. varováním Národní rozpočtové vlády ohledně prohlubující se nerovnováhy veřejných financí, přibližujícího se rizika kolize s tzv. dluhovou brzdou a potřeby realistické strategie konsolidace veřejných financí nelze než souhlasit. Dlouhodobě k tomu vládu přesně v těchto intencích vyzýváme, a dokonce přinášíme v tomto směru i naše konkrétní návrhy na výdajové straně rozpočtu. Rozhodně však nelze souhlasit s výzvou Národní rozpočtové rady ke zvýšení daňového břemene.

Klíč k udržitelným veřejným financím leží na výdajové straně rozpočtu, která řadu let roste tempem neodpovídajícím výkonnosti a možnostem české ekonomiky. Tisíce nových státních zaměstnanců za poslední roky jsou toho symbolickým dokladem. Naopak daňové břemeno, měřené složenou daňovou kvótou, narostlo za poslední roky vlád hnutí ANO a ČSSD na historicky rekordní úroveň. A bylo logickým a oprávněným krokem na tento dlouholetý negativní trend reagovat snahou daňové břemeno snížit prostřednictvím zrušení superhrubé mzdy či daně z převodu nemovitosti.

Navrhovaným zvyšováním daní bychom opět pokračovali v růstu daňového břemene na další maxima a rekordy namísto toho, aby potřebnou redukční dietu absolvoval stát. Platí, že stát vždy utratí to, co se vybere, a v posledních letech i mnohem více. Zvyšování daňové zátěže bude jen další motivací pro státní instituce více utrácet a bobtnat. Zvýšení daňového zatížení nepovažujeme za vhodné i kvůli probíhající covidové krizi, která by se tímto krokem mohla ještě více prohloubit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama