Ing. et Ing. Jiří Korec

  • ANO 2011
  • Zlín
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2022 14:37:00

Zlín pomůže občanům k pokrytí základních životních potřeb

Zlín pomůže občanům k pokrytí základních životních potřeb

Současná ekonomická krize přispívá k tomu, že obyvatelé chudnou a některým z nich začínají chybět finanční prostředky k pokrytí základních životních potřeb.

 Aktuálně je možné v případě hmotné nouze kontaktovat Odbor sociálních věcí Magistrátu města Zlína, který má možnost bezprostředně pomoci formou balíčků s trvanlivými potravinami,“ uvedl primátor Zlína, Jiří Korec.

Rodiny s dětmi, samoživitelky a samoživitelé se mohou obrátit na paní Marii Semelovou prostřednictvím emailu mariesemelova@zlin.eu, nebo na tel. 577 630 839. Ostatní zájemci o pomoc mohou kontaktovat paní Lenku Pospíšilovou skrze email lenkapospisilova@zlin.eu, nebo na tel. 577 630 808.

„Řada lidí celý život poctivě pracuje a výdělky, se kterými dosud bez problémů vycházeli, jim dnes již nestačí. Zvažujeme i zřízení městské potravinové banky. Je to další možnost, jak může město Zlín pomáhat svým občanům, kteří se ocitnou v nouzi. Město Zlín v současné době financuje potravinové balíčky a je připraveno podpořit i případné zásobování potravinové banky. Chtěl bych však vyzvat ke spolupráci i velké zlínské obchody s potravinami, které by do balíčků a případně v budoucnu do banky přispívaly dle dohody nebo svého uvážení, zapojit se mohou samozřejmě i občané,“ doplnil primátor Korec.

Jednotlivé obchody a další zájemci z řad obchodníků, případně veřejnosti, mohou dodávat potraviny, nebo finanční prostředky, za které se potraviny nakoupí. Vzhledem k finanční podpoře našeho města by potravinová banka nejspíše sloužila jen těm, kteří mají ve Zlíně trvalý pobyt.

Projekt Obědy pro děti může pomoci dětem, které se ocitly v takové životní situaci, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách. Pro tyto děti totiž mohou být obědy ve školní jídelně mnohdy jediným pravidelným teplým jídlem, ač se rodiče tuto situaci snaží řešit. Zájemci o tuto formu pomoci mohou kontaktovat příslušného ředitele školy.

Strážníci při řešení drobných krádeží od lidí slýchají, že je jim to velice nepříjemné, ale že nemají jinou možnost, jak si potraviny opatřit. Tímto jednáním se ale může roztočit pomyslná spirála dalších finančních potíží, protože přestupek musí strážníci s dotyčným vyřešit a pokud je někdo nucen krást z důvodu, že nemá peníze, tak automaticky nemá ani na zaplacení pokuty. Ta v takovém případě může na místě činit až 10 000 Kč. A při opakovaných krádežích to může skončit v rovině trestního řízení a soudu.

„Komunikace se sociálním odborem a získání tak různých forem podpory by řadě lidem pomohla v jejich svízelné situaci a nebyli by nuceni potraviny krást. Strážníci denně řeší několik takových incidentů, které hlídku zaměstnají na desítky minut. Tito strážníci pak chybí v ulicích, kde je jich daleko více potřeba. Třeba jenom z preventivních důvodů, protože svojí přítomností působí na pocit bezpečí našich občanů,“ dodal ředitel městské policie Milan Kladníček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama