ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2015 13:00:00

Senátoři chtějí osvobodit folkloristy od placení autorských poplatků

 Senátoři chtějí osvobodit folkloristy od placení autorských poplatků

OSA už nebude vybírat peníze od folklorních souborů ani je zatěžovat vyplňováním formulářů.

Senátoři se vydali na pomoc folkloristům z celé České republiky. U příležitosti zahájení Slováckých slavností vína a otevřených památek, které se konají v Uherském Hradišti, a které patří k největším folklorním akcím ve střední Evropě, totiž představili novelu autorského zákona. Ta by měla jednou pro vždy zbavit cimbálové muziky a folklorní soubory povinnosti platit autorské poplatky za lidové písně. Dokonce by novela zákona, kterou by Senát měl začít projednávat v nejbližších týdnech, zbavila pořadatele folklorních akcí povinnosti vyplňovat dlouhé formuláře Ochranného svazu autorského (OSA).

„Všichni dobře víme, že lidová písnička nemá autora a je absurdní, aby za ni OSA vybírala peníze nebo nutila pořadatele folklorních akcí, aby 10 dnů předem posílali seznam písní, které bude např. na hodech hrát místní cimbálová muzika. Jsem přesvědčen o tom, že folkloristé, ale především samy folklorní písničky si nezaslouží, aby na nich kdokoliv takovým způsobem parazitoval. Folklor je něco, co máme rozvíjet, nikoliv zaplevelovat poplatky a byrokracií. Jako senátor jsem proto připravil ve spolupráci s prestižní advokátní kanceláří svůj první návrh novely zákona a jsem rád, že ho společně s dalšími kolegy senátory dnes symbolicky posílám do legislativního procesu. Věřím, že se nám podaří jej prosadit co nejdříve a že pro něj najdeme shodu napříč politickým spektrem,“ uvedl slovácký senátor Ivo Valenta.

„Předložený návrh změny autorského zákona přináší především upřesnění dosavadního právního stavu tak, aby se ti, kteří budou hrát folklorní hudební díla od neznámého autora, mohli spolehnout na to, že nebudou zatěžování poplatky ani administrativními povinnostmi vůči Ochrannému svazu autorskému. Novelu senátora Valenty jsem tedy podpořil, protože její přijetí pomůže nejen folkloristům, ale zároveň i nám všem, kteří si rádi poslechneme lidovou písničku,“ uvedl předseda senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí senátor Miloš Vystrčil.

„Věřím, že návrh novely zákona podpoří častější produkci lidových písní a pomůže tak zachovat toto naše kulturní dědictví i pro příští generace. Myslím si, že v dnešní době je to obzvláště důležité,“ uvedl senátor Martin Tesařík, místopředseda senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, který je pod návrhem zákona spolupodepsán.

V praxi bude novela zákona znamenat jediné. Všichni ti, kdo hrají folklorní písně - tedy takové, u kterých není známý autor, nebudou již nijak obtěžováni povinnostmi ve vztahu k Ochrannému svazu autorskému. Pořadatelé akcí, neboli „provozovatelé živé veřejné produkce“, tak nebudou muset 10 dnů předem oznamovat OSA konání akce a nebudou muset jeho pracovníkům zasílat seznam písní včetně jejich autorů. Zároveň tak budou všechny tyto produkce jednoznačně osvobozeny od placení autorských poplatků.

O návrhu zákona informovali senátoři během společného výjezdního zasedání senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, které se na pozvání senátora Ivo Valenty konalo v Uherském Hradišti u příležitosti Slováckých slavností vína a otevřených památek (více na www.slavnostivinauh.cz)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama