ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2017 9:03:34

Babišova snaha podvést obce. Jejich ministerstvo nikdy nemůže být jejich!

Babišova snaha podvést obce. Jejich ministerstvo nikdy nemůže být jejich!

Andrej Babiš se podle mne snaží podvést obce. Slibuje jim ministerstvo, která však nemůže být nikdy jejich. Proč?

Každé ministerstvo je logicky součást vlády, a každá vláda je politická. Samospráva proto na žádné ministerstvo nemůže mít nikdy jakýkoli přímý vliv. Slibovat obcím jejich údajně vlastní ministerstvo tzv. veřejných financí, kam by chodily prosit ve frontě o peníze, je jen snahou nahnat důvěřivé starosty do pasti, zbavit ministerstvo financí odpovědnosti za financování samosprávy, a naopak získat o obcích ještě větší byrokratický přehled.

Zkrátka je to cesta k tomu, aby se opět zvýšily počty úředníků, kteří budou samosprávu drtit papíry, kontrolami, dozorem a sankcemi. O ničem jiném by totiž toto ministerstvo nebylo.

Nápad Andreje Babiše je tak pouze důkazem, že samosprávě vůbec nerozumí, ale současně ji chce zcela restriktivně ovládat. To ukazuje již dnes. Praxe praktikovaná ministerstvem financí v nařizování odvodů dotací a penalizaci samosprávy je až skandální. Pokud už dnes ministerstvo financí pod Babišovým vedením obce sankcionuje a penalizuje za sebemenší, i formální, prohřešek, navrhované ministerstvo by to mělo logicky přímo v náplni práce. Obcím možná sem tam něco dát, ale potom jim to zase brát. Kontrolovat, žádat zpět, penalizovat. Ovšem s větším byrokratickým aparátem nového ministerstva.

Jenže tady se Babiš přepočítal. Obce nejsou hloupé, a jeho nápad hned pochopily. A moc dobře samy vědí, že nepotřebují další ministerstvo vlády, které je bude „buzerovat“ a vydírat dotacemi, ale potřebuje dostat peníze přímo do svých rozpočtů. Jako samospráva mají obce a města nejvyšší důvěru občanů, tak by si to konečně zasloužily. Dotace jsou ve veřejné správě vždy jen nástrojem vydírání (aby byla samospráva poslušná, jinak nic nedostane) a následné represe. Obce by tedy měly chtít namísto ministerstva a drahých státních úředníků peníze přímo do svých rozpočtů. Pro své občany.

Vydávat proto nové ministerstvo za něco, co bude dobré pro obce, je drzost. Naopak – byla by to další instituce proti nim. Samospráva by měla proto tyto pokusy o návrat k národním výborům jasně a sebevědomě odmítnout.        

Ivo Valenta
slovácký senátor


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama