ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2020 8:38:00

Další hon na čarodějnice

Další hon na čarodějnice

Komentář na facebookovém profilu k manipulaci se statistickými údaji

 Schválně, vypijete 288 piv ročně? Pokud ne, tak např. ten, kdo právě sedí vedle vás, jich musí vypít dvojnásobné množství. Nějak tak totiž funguje průměrování a hrátky se statistickými informacemi. A pokud někdo rozpočítá množství vypitého piva na počet obyvatel naši země, tak buď záměrně lže, anebo si jen stojí na vedení, protože např. zapomíná na to, kolik piv u nás vypíjí cizinci, kteří sem přijíždí na dovolenou nebo za výlety.

Podle mého soudu další šikovná manipulace spočívá v tom, že Česká republika údajně vydá až 59 miliard Kč na následky spojené s pitím, přičemž sem spadá financování léčby závislosti a nemocí, trestné činy, dopravní nehody i snížená produktivita práce. Kdo a jak počítal třeba tu sníženou produktivitu práce? To máme každý na sobě nějaký čip, který měří, jak jsme ve své práci výkonní? Anebo je to opět jen údaj, který si někdo vycucal s prstu, jako tomu bylo již několikrát v minulosti, když se vládní populisté snažili vytvořit argumenty pro jiné regulační zákony?

Dobře si všímejte, jak se budou v následujících měsících množit podobné články, a jak se bude vyvolávat poptávka po tom, že je třeba zamávat s konzumací alkoholu. Ale už nikoho nenapadne se skutečně podívat na to, jestli čísla, o která se bude tento „hon na čarodějnice“ opírat, jsou relevantní, nebo mají pouze v přibarvené podobě posloužit falešným moralistům.

Jsme kulturním a vzdělaným národem. Jsme zemí, ve které víno, pivo i pálenka má své kulturní kořeny. Nesmíme si je nechat vzít jen proto, že někdo hledá téma pro své politické zviditelnění, případně že si některé organizace chtějí namastit kapsu díky štědrým vládním dotacím. Rozhodně nejsem zastáncem nadměrného požívání alkoholických nápojů. Žijme však (a vychovávejme děti) v duchu zdravého selského rozumu. Nevytvářejme jim svět, kdy to bude pouze „moudrý“ stát, kdo bude o všem rozhodovat, vše diktovat a svými nařízeními svazovat životy každého z nás.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama