Ivo Valenta

  • BPP
  • Uherské Hradiště
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2018 9:49:23

Evropský byrokratický strašák GDPR dopadne také na živnostníky!

Evropský byrokratický strašák GDPR dopadne také na živnostníky!

Slovácký senátor Ivo Valenta: „Česká vláda zaspala a vše honí na poslední chvíli. Odskáčou to především živnostníci a starostové malých obcí

Celou Evropskou unii obchází strašák jménem GDPR. Jde o nové nařízení, které má zajistit v celé EU lepší ochranu osobních údajů. Nic proti tomu, ale jak jsem již opakovaně napsal, jsem opět šokován tím, jakou další byrokratickou zátěž bude toto nařízení představovat pro obce, školy, firmy, ale bohužel i malé živnostníky. Navíc GDPR začne platit již 25. května 2018 a za jeho porušení hrozí doslova likvidační pokuty v řádech desítek milionů korun.

A jak se bohužel stalo zvykem, naši vládní představitelé nejen, že toto evropské nařízení při stěžejním hlasování neodmítli (na rozdíl od Rakouska), ale také zaspali přípravu prováděcí české legislativy a metodiky, která by pomohla všem povinným subjektům se lépe zorientovat a připravit na nové povinnosti. Vše se opět honí na poslední chvíli a ti, kteří na to nejvíce doplácí, jsou například starostové malých obcí či živnostníci, kteří se nemohou opřít o zázemí úřednického aparátu nebo firemních právníků. Dokonce také já jako senátor dlouhé týdny marně čekám na odpověď z ministerstva průmyslu a obchodu na zcela konkrétní dotazy, které jsem směřoval k povinnostem, vyplývajícím z GDPR pro živnostníky a malé podnikatele.

Proto jsem velmi rád, že na rozdíl od zamrzlých ministerských byrokratů na mé dotazy odpověděli lidé daleko povolanější. Zcela jasné a konkrétní     odpovědi, které je tedy možné vyčíst s velmi široce formulovaného evropského nařízení, a které navíc nemá ani český implementační zákon (na rozdíl od Německa, kde nabyl účinnosti již v polovině loňského roku), poskytl RNDr. Igor Němec, který dlouhou dobu předsedal Úřadu pro ochranu osobních údajů a dnes působí v komerční sféře. Vážím si takto jasně formulovaných odpovědí, i když asi nikoho nepřekvapím, když řeknu, že jsem alespoň v koutku duše doufal, že GDPR nebude mít na živnostníky dopad a že třeba někoho v EU napadne vyjmout ty nejmenší živnostníky a OSVČ z čistě byrokratického nařízení. Nestalo se tak.

Jak uvádí Igor Němec, tak i podnikatel, který má živnostenské oprávnění pouze jako vedlejší zdroj svých příjmů a zpracovává osobní údaje, je povinen podřídit se požadavkům GDPR. „Příkladem může být kadeřnice, která má jméno a telefonní číslo svých zákazníků uložené v mobilním telefonu a každý měsíc jim posílá akční nabídky na různé balíčky svých služeb. V takovém případě, i kdyby se jednalo o údaje jen o pěti klientech, musí tyto údaje dostatečně chránit tak, aby nemohly být zneužity,“ napsal v odpovědích na mé dotazy uznávaný expert Igor Němec.

Jak vše bude probíhat v praxi, však stále ještě není přesně známo. Základní požadavky GDPR jsou sice pro všechny subjekty stejné, ale až na výjimky nebudou muset mít živnostníci tolik diskutované pověřence pro ochranu osobních údajů. Nicméně i živnostníci budou muset s osobními údaji nakládat tak, aby nedošlo k jejich zneužití. Sice to nebude znamenat, že budou muset šifrovat seznamy zaměstnanců či databázi svých obchodních partnerů, ale např. šanon s fakturami uložit alespoň v uzamykatelné kanceláři v zamčené skříni.

A jak už to tak bývá, tak všichni živnostníci budou muset prokázat, že se podřídili požadavkům GDPR. Budou tedy muset mít zpracovaný dokument v podobě vnitřní směrnice, kde popíšou, jak při svém podnikání nakládají s osobními údaji. Prostě další papírování a buzerování podnikatelů. Navíc v kolbišti, které nemá přesně stanovené mantinely, bude vždy hodně záležet na každém konkrétním případu.

Kompletní text odpovědí si můžete přečíst zde: www.gdprsolutions.cz/gdpr-valenta. A pokud se chcete dozvědět, jestli se právě vašeho podnikání týká GDPR, můžete si vyplnit velmi jednoduchý a rychlý test, který alespoň rámcově určí, jak intenzivně na vás GDPR dopadne. Test si můžete vyplnit zde: www.gdprsolutions.cz/gdpr-test.

Za živnostníky ani starosty malých obcí nepřestanu bojovat. GPDR je dalším klackem pod jejich nohy, který si vymysleli unijní byrokraté bohužel za tiché neschopnosti našich vládních představitelů. Budu se radit s kolegy, jak minimalizovat škodlivé dopady tohoto nařízení na ty nejmenší. A s experty se jim budeme snažit maximálně pomoci. Proto se můžete obracet i na moji senátní kancelář, která vám pomůže zprostředkovat relevantní informace a alespoň trochu poradit.


Ivo Valenta
slovácký senátor



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout