ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2016 17:45:26

Ivo Valenta: Jsem pro zpřísnění zákona o střetu zájmů

Ivo Valenta: Jsem pro zpřísnění zákona o střetu zájmů

Vládní politici mne srovnávají s Andrejem Babišem. Zapomínají však na několik zásadních rozdílů!

 Pozorně sleduji veřejnou debatu kolem novely zákona o střetu zájmů, která rezonuje veřejným prostorem v posledních dnech, a velmi mě dnes zaujala vyjádření některých vládních představitelů, kteří mě v souvislosti s touto novelou srovnávali s ministrem financí Andrejem Babišem.

Přiznám se, že mě na jednu stranu mile překvapilo, jak velkou pozornost mé osobě dopřávají špičky české vlády. Na druhou stranu však musím konstatovat, že zapomínají na několik základních rozdílů.

Pan ministr Babiš sedí v jejich společné vládě, podílí se na každodenním výkonu exekutivy, řídí nejmocnější ministerstvo a dokonce spoluvytváří pravidla pro čerpání dotací, ze kterých žije jeho vlastní firma. Oproti tomu já nepobírám žádné dotace od státu a stejně jako řada dalších podnikatelů, pouze hájím zájmy svých voličů v zákonodárném sboru. Navíc jsem přesvědčen o tom, že zastoupení podnikatelů v Parlamentu je přinejmenším stejně prospěšné, jako když se poslancem nebo senátorem stane lékař, učitel, advokát či akademik.

Rád bych také zdůraznil, že jednoznačně podporuji to, aby Česká republika zpřísnila legislativu upravující střet zájmů i zadávání veřejných zakázek. Pan Babiš se bude muset rozhodnout, zda chce hájit zájmy občanů České republiky nebo zisky své skupiny Agrofert.

Já bych se na jeho místě zachoval čestně a se ctí a takto zpřísněný zákon bych byl připraven plně respektovat.

Ivo Valenta
slovácký senátor
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama