ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2016 10:55:28

Nadace senátora Valenty rozdala milion a půl na pomoc handicapovaným

Nadace senátora Valenty rozdala milion a půl na pomoc handicapovaným

Nadace SYNOT pokračuje v grantové podpoře spolků ve Zlínském kraji

Zástupci oblasti sociální a zdravotní z celého Zlínského kraje se v úterý v podvečer sešli v uherskohradišťské Redutě. Získali zde totiž darovací smlouvy pro financování jejich projektů.
„O zdravotní a sociální grant byl také letos velký zájem – do sídla Nadace SYNOT dorazila více, než stovka žádostí o finanční podporu. Nadace podpořila drtivou většinu žadatelů a rozdělila mezi ně dohromady 1,5 milionu korun,“ uvedla tisková mluvčí skupiny SYNOT, Magda Pekařová, s tím, že mezi obdarovanými subjekty jsou zpravidla nemocnice, zdravotnická, sociální a rehabilitační zařízení, domovy pro seniory, ústavy, speciální školy a v neposlední řadě mentálně či fyzicky handicapované děti i dospělí.
„Zdravotní a sociální oblast jsou v našem životě jedny z klíčových. Měli bychom jim tedy věnovat zvýšenou pozornost. Bohužel ani v této sféře není dostatek finančních prostředků, o čemž každoročně svědčí vysoký počet žadatelů o finanční pomoc. Některé ze subjektů proto podporujeme napřímo, jiné formou grantu a není pochyb o tom, že tyto prostředky vždy pomohou správné věci. Velice si vážím práce všech, kteří se v této sféře aktivně angažují a snaží se ulehčit život těm, kteří jsou více či méně odkázáni na pomoc druhých,“ uvedl senátor a zakladatel Nadace SYNOT, Ivo Valenta.
Proto také Nadace SYNOT i tentokrát udělila speciální ceny za celoživotní přínos v oblasti zdravotní a sociální. Jejich laureáty se stali profesor Jaroslav Rybka, internista, diabetolog a spoluautor československého Diabetologického programu, a Anna Lašáková, předsedkyně uherskohradišťské organizace Svazu tělesně postižených ČR.
„Dobrý lékař se musí dívat na celého člověka a nevěnovat se jen specializaci. Je třeba být pokorný, trpělivý a chápavý pro každého pacienta. Je to sice někdy těžké, ale když tu medicínu děláte pořádně a do hloubky, pak vás baví celý život,“ uvedl profesor Jaroslav Rybka.
„Má práce mne opravdu moc baví – věnuji se jí už 38 let a drží mne při životě,“ svěřila se další oceněná, Anna Lašáková, která ač sama trpí handicapem, pomáhá ostatním zdravotně znevýhodněným lidem. Oba laureáti také ocenili práci a význam Nadace SYNOT pro celý kraj.
 Slavnostní večer doplnil kulturní program, o který se postaral kytarista a zpěvák Tomáš Mikulec spolu s houslistkou a folkloristkou Jitkou Šuranskou.
Nadace SYNOT působí ve Zlínském kraji již 16 let – tedy od svého založení. Ještě v letošním roce pomůže také dalším oblastem neziskového sektoru Zlínského kraje, a to jak formou přímé pomoci, tak formou dalších grantů. Jedná se o granty, zaměřené na oblast školství a zájmové činnosti a oblast kultury. Každý z nich je dotován částkou ve výši 1,5 milionu korun. Další milion pak bude rozdělen v rámci nového projektu Folklorní akademie.
Nadace SYNOT v letošním roce rozdělí více, než 30 milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama