ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2019 9:17:00

OSA je čím dál nabubřelejší

OSA je čím dál nabubřelejší

Znovu mi napsala OSA. Prý jsou víc jak zákon a 100 let zde vytváří systém, jak vybírat odměny pro autory. A protože nejsou žádnou státní institucí, nemusí zveřejňovat, jak rozdělují peníze autorům.

 To je fakt trefa! OSA na základě zákona vybere od lidí více jak 1 miliardu Kč ročně, sama si nechá více jak 150 milionů Kč a přitom pro ni neplatí ani rozklikávací rozpočet, ani registr smluv, prostě nic! Tomu nehodlám ani nadále přihlížet a budu rád iniciovat tolik potřebné vymetení kostlivců ze skříní. A ať víte, o co jde, rád opět sdílím další moji korespondenci s OSA.

Vážený týme OSA,

s Vámi je to opravdu čím dál zábavnější, proto i tentokrát odpovím na Váš opět velmi pozoruhodný komentář. Vést diskusi jsme mohli už dávno, jenže Vy jste asi v prosinci už měli dávno prázdniny a užívali si vydělaných milionů, jinak si nedokážu představit, proč jste chyběli během projednávání novely autorského zákona před Vánocemi v Senátu. Kašlali jste na to, o pozměňovací návrhy jste se vůbec nezajímali, natož abyste vedli právě Vy diskuzi třeba jen s 56 senátory, kteří podpořili navržené pozměňovací návrhy. Probudili jste se až v lednu, když jste splašeně spustili štvavou kampaň. A dobře víte, že chyběly jen 3 hlasy v Poslanecké sněmovně, takže vůle velkého množství zákonodárců je nakloněna tolik potřebným změnám v dlouhou dobu přehlíženém systému výběru autorských poplatků.

Jablka s hruškami mícháte Vy. Jasně, všichni víme, že OSA jako taková zastupuje autory, ale také všichni dobře víme, že od minulého roku vybíráte jednotně autorské poplatky pro INTEGRAM, který zastupuje právě výkonné umělce. Takže proto mluvím o umělcích a interpretech?

Znovu zopakuji, že nemám nic proti autorům a nechci je připravit o zaslouženou odměnu. Kdyby bylo na mně, tak bych jim poradil, aby si za svou práci nechali zaplatit v okamžiku, kdy pro někoho napíší písničku. Ale pokud zde má fungovat skutečně transparentní a spravedlivý systém kolektivní správy autorských práv, tak ne takový, jaký především v posledních letech předvádí právě Vaše organizace. Zřejmě jste se za těch posledních 100 let soustředili na to, jak tento systém nastavit tak, aby se tvářil, že zastupuje tisíce skladatelů, ale přitom nahrává jen úzké skupince vyvolených.

Nemějte péči, Vaši metodiku, výroční zprávy i další dokumenty jsem si nejen já, ale také můj tým dobře nastudoval. I proto se divím umělcům, že alespoň většinově tolerují to, jak nakládáte s autorskými poplatky. A sami dobře víte, kolik umělců kritizuje Vaši práci a kolik jste postupně eliminovali ze svých kruhů, aby Vám nenarušili tento výnosný kšeft.

Proč nezveřejníte, jaký podíl odehraných nebo odvysílaných písniček skutečně přesně a prokazatelně evidujete? Protože sami víte, že většinově vybíráte autorské poplatky zcela paušálně a pak je podle nesmyslných koeficientů a složitých výpočtů rozúčtováváte mezi skladatele. Jasně, každý dostane špetku, ale byznys je to jen pro několik málo lidí. A navíc Vy sami si z toho ročně necháváte přes 150 milionů Kč. To je dobrá provize! A proč se dlouhé roky bráníte zavádění pokrokových technologií, které by zpřesnily právě evidování počtu odehraných písniček? Mluvil jsem s mnohými, které jste Vy vyhodili jen proto, že by do výběru a rozdělování autorských poplatků zavedli skutečně transparentní metodiku s využitím moderních technologií.

A to už vůbec nemluvím o tom, že jako OSA s mnohými poplatníky uzavíráte kolektivní smlouvy, ve kterých nastavujete zcela individuální „sazby“ autorských poplatků, a slevy si stanovujete zcela individuálně a bez jakýchkoliv pravidel. A to vám umělci, které údajně zastupujete, tolerují? Vždyť je sami tímto postupem okrádáte o jejich odměnu.

Sami píšete: „Nejsme státní institucí, takže nejenže nechceme, ale ani nejsme oprávněni zveřejňovat honoráře jednotlivých autorů.“ A to je podle mne také další problém. Vy, na základě zákona ve zcela monopolním postavení, zcela netransparentně a bez dostatečné kontroly státu vyberete od občanů naší země více jak 1 miliardu Kč, což je jen jiná forma zdanění. Přitom fungujete jako „zapsaný spolek“, bez rozklikávacího rozpočtu nebo registru smluv, který dnes běžně platí i pro tu nejmenší státní instituci nebo malé obce. Jen pro Vás nic takového neplatí. Takže si vesele chrochtáte, schováváte se za „vliv umělců“ a hamižně a zcela nesmyslně vybíráte poplatky tam, kde to už postrádá poslední zbytky zdravého rozumu.

A znovu bych Vás chtěl ubezpečit o tom, že to není OSA, která bude rozhodovat o legislativě naší země. Budou to řádně zvolení členové zákonodárných sborů, kteří budou rozhodovat o pravidlech, za jakých budou spravedlivě a transparentně vybírány a rozdělování autorské odměny. A věřte, že doba přehlížení těchto kostlivců ve skříni již skončila. O to se osobně velmi rád zasadím.

Ivo Valenta

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama