ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2019 10:56:00

Otevřený dopis premiérovi a ministryni financí

Otevřený dopis premiérovi a ministryni financí

Otevřený dopis senátora Ivo Valenty ve věci rekonstrukce bývalé věznice v Uherském Hradišti

Vážený pane premiére,

vážená paní ministryně,

jak jistě víte, dlouhodobě se snažím vyvíjet aktivity, které povedou k rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti. Ta již od 60. let minulého století chátrá a je de facto poslední pihou na kráse slovácké metropole. V posledních více než dvaceti letech selhaly všechny snahy, které by rozhýbaly dříve Ministerstvo spravedlnosti, dnes Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) k rekonstrukci tohoto památkově chráněného objektu a především jeho využití pro dislokaci orgánů státní správy, resp. v ideálním případě Okresního soudu v Uherském Hradišti a dalších, navazujících justičních orgánů.

Byl jsem potěšen dosavadním vývojem, který jsem v posledních letech inicioval, a který vedl k podpisu velmi důležitého Memoranda o spolupráci ve věci budoucího využití areálu bývalé věznice v Uherském Hradišti. Toto memorandum bylo podepsáno dne 7. září 2016. Navíc bylo ze strany ÚZSVM naplněno. Byl také zpracován velmi kvalitní materiál, který obsahoval návrh na rekonstrukci bývalé věznice a její využití vybranými státními institucemi. S tímto souviselo jak vybudování Muzea totality, tak optimalizace rozmístění státních institucí v Uherském Hradišti.

Tento materiál byl doručen na Ministerstvo financí ČR dne 5. října 2018 a měl být následně projednán vládou ČR.K mému velkému údivu jsem byl informován Mgr. Ing. Kateřinou Arajmu, generální ředitelkou ÚZSVM, že při jednání s věcně příslušnými útvary Ministerstva financí se nepodařilo zabezpečit finanční krytí záměru rekonstrukce bývalé věznice, a proto byl materiál ÚZSVM vrácen.

To pokládám za doslova skandální nedodržení toho, co bylo ze strany státu přislíbeno. Rád bych Vám, vážený pane premiére, připomněl Vaše slova, která jste pronesl dne 27. května 2016, a to přímo během návštěvy bývalé věznice: „Je hrůza, co se tady dělo za zvěrstva. Je neuvěřitelné, že to prováděli naši předci. Je velká škoda, že věznice tak dlouho chátrá a je potřeba, aby taková památka na hrůzný režim byla zachovaná pro další generace, protože lidé zapomínají, což není dobře.“*)

Již tehdy jste jasně veřejně deklaroval, že se peníze na opravu věznice prostě musí najít a že je také najdete. Nestalo se tak a v tuto chvíli je nadevše zřejmé, že z Vaší strany zůstalo jen u prázdných slov a planých slibů. V této souvislosti chci připomenout také to, že jsem Vás na naléhavost řešení osudu věznice upozornil již v roce 2015 na našem osobním jednání, kdy jste zastával funkci ministra financí ČR a měl jste tedy možnost zapracovat tuto státní investici do příslušných rozpočtových výhledů.

Vážený pane premiére, za obyvatele Uherského Hradiště i celého Slovácka mohu konstatovat, že jsme velmi zklamáni tím, že jste nedodržel své slovo, a že po dlouhých letech opětovných příprav rekonstrukce věznice vše opět zcela zamrzlo.

Musím Vám připomenout, že nejde jen o vlastní rekonstrukci bývalé věznice a vybudování Muzea totality. Jde také o to, že budova uherskohradišťského okresního soudu je v doslova havarijním stavu a právě dislokace soudu do budovy opravené věznice byla velmi očekáváným řešením tohoto velmi neutěšeného stavu. A co se bude dít teď, když stát opět odložil rekonstrukci věznice? To bude soud nadále působit v dosavadní, havarijní budově?

Vážený pane premiére, vážená paní ministryně, rád bych Vás z pozice slováckého senátora důrazně vyzval k tomu, abyste na úrovni Ministerstva financí i vlády ČR přehodnotili aktuální přístup k materiálu, předloženému ÚZSVM ve věci rekonstrukce bývalé věznice v Uherském Hradišti.

Apeluji na Vás, abyste pro tuto rekonstrukci našli potřebné finanční zdroje a dodrželi tak slovo, které jste dali občanům našeho regionu i představitelům místní samosprávy a dalším státním institucím.

Budu očekávat Vaši odpověď a především nápravu současného stavu. Jsem připraven být i nadále této aktivitě maximálně nápomocen. Proto se v této záležitosti obrátím také na představitele města Uherské Hradiště a budu chtít znát jejich postoj a další aktivity v této záležitosti.

S pozdravem

Ivo Valenta

*) Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/babis-navstivil-veznici-v-uherskem-hradisti-a-slibil-
penize.A160527_134455_zlin-zpravy_ras

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama