ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2016 8:54:28

Senátor Valenta: Stát diskriminuje pacienty ze Zlínského kraje

Senátor Valenta: Stát diskriminuje pacienty ze Zlínského kraje

Kraji chybí jak státem financovaná "fakultní" nemocnice, tak také vlastní letecká záchranná služba. To musíme změnit!

Obyvatelé Zlínského kraje jsou v oblasti zdravotní péče dlouhodobě diskriminováni! Na rozdíl od okolních krajů chybí ve Zlíně nejen nemocnice, na jejímž financování by se po vzoru fakultní nemocnice podílel stát, ale teď dokonce vláda smetla ze stolu i to, aby měl Zlínský kraj alespoň vlastní leteckou záchrannou službu. Přitom krajští záchranáři potřebovali jen za loňský rok zdravotní vrtulník ve 222 případech a jeho „parkování“ v našem kraji by mohlo zkrátit až od 20 minut čas, kdy se vrtulník dostane např. k vážné dopravní nehodě. Nerozumím tomuto macešskému přístupu české vlády a myslím si, že nové vedení Zlínského kraje musí být v prosazování zájmů svých obyvatel na centrální úrovni daleko důraznější a neústupnější. O to víc mne mrzí postoj státu, když jsem již před mnoha měsíci nabídl kraji možnost bezplatně využít pro leteckou záchrannou službu privátní heliport, který naše společnosti vybudovala v průmyslové zóně na okraji Uherského Hradiště.
Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli společně pomoci tomu, aby stát přestal v této nepochopitelné diskriminaci obyvatel našeho kraje. Copak člověk ze Zlína, Hradiště, Karlovic, Březové či Kroměříže nemá stejné právo na kvalitní a rychlou lékařskou pomoc?
Proto Svobodní a Soukromníci chtějí prosadit, aby stejně jako v okolních krajích stála na vrcholku péče o pacienty státem financované zdravotnické zařízení. Krajská nemocnice Tomáš Bati je totiž vlastněna pouze krajem a ten logicky nedisponuje tolika finančními prostředky, kolik je jich zapotřebí.
Výsledkem jsou nejenom statisícové dluhy, ale také například značně zanedbaný rozvoj v krajské nemocnici. Je proto nutné do financování zdravotní péče ve Zlínském kraji „vtáhnout“ stát. Princip financováni fakultních nemocnic je pro nás modelem, jak zajistit občanům našeho kraje kvalitní  zdravotní péči. Proto je potřebné co nejdříve zahájit jednání kraje s ministerstvem zdravotnictví o rozvojovém programu pro KNTB a taktéž vyjednat zvýšení úhrad za poskytovanou zdravotními péči pojišťovnami.
Již několikrát jsem si mohl ověřit, že systematický a intenzivní tlak se vyplácí a že i zdánlivě neřešitelné záležitosti mohou skončit pozitivně. Příkladem je uherskohradišťská věznice, kdy se podařilo rozhýbat pražská ministerstva a zajistit prostředky na rekonstrukci. Jsem proto přesvědčen o tom, že ani v případě zdravotní péče v našem kraji nesmíme rezignovat.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama