ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2017 17:13:30

Valenta: Neziskovky o transparentnosti nesmí jen mluvit, musí být transparentní!

Valenta: Neziskovky o transparentnosti nesmí jen mluvit, musí být transparentní!

Senátor Ivo Valenta předloží návrh, podle kterého by se registr smluv měl týkat také obřích neziskových organizací

Jsem dlouhodobým kritikem neprůhlednosti obřích neziskových organizací (zejména těch s politickými cíli), za kterými nevidím žádné valné výsledky, a které navíc doslova požírají státní či evropské dotace. Mocný „průmysl nevládek“ vysává z veřejných rozpočtů EU i jednotlivých členských států miliardy eur ročně a rozmáhá se po celé Evropě.

Peníze mizí v tajných, nebo naopak vznosně znějících projektech, o jejichž pravém účelu však můžeme jen spekulovat. Tyto velké neziskovky se nechávají vyživovat veřejným rozpočty a naprosto netransparentním způsobem vyhazují z okna daně nás všech.

Chci, aby se také v této oblasti vyvětraly skříně a udělala se takovým praktikám jasná přítrž. Proto se domnívám, že by bylo vhodné přijmout určité legislativní změny, kterými bychom si posvítili na financování neziskových organizací a kterými bychom oddělili zrno od plev. Podporu si jednoznačně zaslouží malé vesnické spolky a organizace, které dělají skutečnou charitu. Ale v žádném případě ne ty „nevládky“, které tunelují veřejné rozpočty, nebo vytvářejí nedemokratický nátlak na politiky i státní správu.

Tyto neziskovky jsou v některých případech financovány lidmi, jako je například miliardář George Soros. Jeho nadace přitom i podle zahraničních politologů poskytují peníze nejradikálnějším nevládním organizacím.
Již dříve jsem uvedl, že zásadně nesouhlasím s tím, abychom v naší zemi otevírali dveře destruktivním aktivitám tohoto amerického miliardáře. Navíc Soros vždy fandil těm, kteří se snažili mít Evropu, ale i celý svět maximálně zregulovaný, svázaný nesmyslnými pravidly a nařízeními a oddaně sloužící zájmům obřích mezinárodních korporací.

Opravdu nesouhlasím s tím, aby některé naše obří organizace, jako například  Transparency International, Rekonstrukce státu a podobně, dlouhodobě vyvíjely nátlak na politiky a používaly často velmi agresívních metod, přičemž samy dělají jen pramálo k tomu, aby jejich působení bylo transparentní.

Rozhodl jsem se tedy, že využiji nadcházejícího projednávání zákona o registru smluv v Senátu a pokusím se prosadit to, aby neziskové organizace, které během roku budou čerpat milion a více korun z veřejných rozpočtů, musely podléhat registru smluv – tedy zveřejňovat veškeré smlouvy nad 50 tisíc korun.

Musí být přece všem zřejmé, kam mizí desítky miliard, které si tyto neziskové organizace utrácejí. Veřejnost se nesmí spokojit s tím, že se pod pláštěm dobroserství přiživují někteří jednotlivci, případně peníze plynou kdoví na čí konta.

Je mi jasné, že jsem šlápl do vosího hnízda a opět se ze strany těchto dobroserů stanu terčem kritiky a smyšlených obvinění. Už jsem si zvykl na to, že pokaždé, když upozorním na problém, který je třeba řešit, se o sobě dočítám vše možné i nemožné tak, jak je tomu vždy, když někomu šlápnete na kuří oko. Ale nevadí mi to, někdy jsou totiž tyto hysterické útoky k pobavení – například když tito aktivisté troubí do světa nesmysly o tom, že se dopouštím proruské propagandy.

Potrefená husa vždy kejhá nejvíce. A ať si klidně kejhá. Udělám maximum k tomu, aby peníze z veřejných rozpočtů nemizely někde v černé díře. Tak bohatá, aby mohla mrhat miliardami, přece naše země není…

Ivo Valenta
slovácký senátor


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama