ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2016 9:14:26

Vinaři byli zklamaní a nyní už ví proč ...

Vinaři byli zklamaní a nyní už ví proč ...

Reakce senátora Ivo Valelnty na diskusi při projednávání novely vinařského zákana v Poslanecké sněmovně.

Ministr zemědělství Marian Jurečka si v pátek v rámci projednávání novely vinařského zákona v prvním čtení v Poslanecké sněmovně neodpustil jízlivou poznámku na adresu konference s názvem „Budoucnost vinařství v ČR“. Tu jsem letos v lednu zorganizoval ve spolupráci s Asociací soukromých zemědělců ČR v Uherském Hradišti a zúčastnilo se ji více než 80 vinařů nejen ze Slovácka, ale z celé Moravy i z Čech. Pan ministr se prý konference nezúčastnil proto, že „nemám odbornou erudici pro problematiku vína a že neví, proč by se měl účastnit konference, kterou organizuje senátor, který vede s Českou republikou arbitráž“. Myslím, že je na místě uvést věci na pravou míru, protože pan ministr to ve své zaslepenosti a ve snaze zalíbit se davům siláckým výrokem na mou adresu tak trochu popletl.

Konference byla primárně určena pro vinaře a jejím cílem bylo otevřít diskusi nejen na téma novely vinařského zákona především s těmi, s kterými Ministerstvo zemědělství zkrátka nemluví, protože  pro něj nepředstavují potenciál silné voličské skupiny. Tedy pro malovinaře, majitele vinoték a pro ty, s kterými se zkrátka o novele vinařského zákona nikdo nebavil. Nevím, z čeho pan ministr vyvozuje, že bych si chtěl hrát na odborníka na poli vinařství, to nikde nezaznělo. Mou motivací bylo hlavně poskytnout prostor k tomu, aby se v tradičním vinařském kraji, u nás na Slovácku, měli naši vinaři možnost zeptat kompetentních osob na to, co je zajímá. Pana ministra předně na vinařskou konferenci nikdo nezval. Šlo totiž o odbornou záležitost, ne výroční schůzi Jednotných zemědělských družstev. Naším zájmem bylo především to, aby se jí zúčastnili ti zástupci ministerstva, kteří se na tvorbě novely podíleli a byli tedy kompetentní k tomu odpovídat na řadu dotazů a námitek, které přirozeně vyvstávají. A těmto odborníkům pana ministr účast na poslední chvíli zakázal.

No a naposledy - „kdo chce psa bíti, hůl si najde”. Aby byl hodně slyšet, pan ministr neopomněl zmínit arbitráž, která nejen že s danou problematikou nijak nesouvisí, ale kterou navíc nevedu ani já jako fyzická osoba a politik, jemuž dalo svou důvěru v první kolem voleb 14 tisíc voličů (jen pro srovnání pan ministr obdržel ve sněmovních volbách 4,5 tisíc hlasů), a která je legitimním sporem mezinárodní společnosti se státem pro zmaření investic a bude mít, věřím, objektivní a spravedlivé rozuzlení.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama