ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2016 17:11:00

Zemědělské dotace jen pro „velké vyvolené“

Zemědělské dotace jen pro „velké vyvolené“

Krajské a senátní volby nás sice čekají až za více jak dva měsíce, avšak někteří ministři naší vlády nelení a hon na voliče spustili již nyní. Jinak se asi ani nedá nazvat mediální kampaň ministra zemědělství Jurečky.

Ten se chlubí, kolik že již rozdal zemědělcům dotací a finančních podpor za poslední roky.


Bohužel to zásadní v jeho výstupech chybí, a to, že největší část z téměř 32 miliard (!) korun obdrží velké agrární firmy, z nichž na 1. místě, tedy tím, kdo čerpá nejvíc dotací, plynoucích z Bruselu jako pomoc českým zemědělcům, je AGROFERT.


Je neuvěřitelné, a nejen na české poměry, že firma místopředsedy vlády České republiky a zároveň ministra financí, s obrovským náskokem vede žebříček největších pobíratelů zemědělských dotací. Jak vyplývá z informací, které zveřejnil odborný magazín Dotyk, čerpající z veřejných dat Státního zemědělského intervenčního fondu (organizace Ministerstva zemědělství, která má na starosti právě rozdělování dotaci), Agrofert jen v loňském roce obdržel od státu 788 milionů Kč! Zatímco Farmy p. Radovana Vítka na druhém místě získaly "jen" 274 milionu Kč. 


Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že firma, ve které dříve působil právě ministr zemědělství Jurečka a kde stále působí jeho bratr - Agro 2000, se umístila na pomyslném žebříčku na 6. místě s obdrženou finanční "injekcí" ve výši 150 miliónů Kč.


Za této dost podivuhodné situace se nejspíš bohužel nedá od současného ministra zemědělství očekávat nějaký průlom v podpoře malých a středních zemědělců. Farmářům tedy nezbyde nic jiného, než bojovat dál a doufat ve změnu následující rok, kdy snad volby přinesou takového ministra zemědělství, který bude ministrem všech a ne jen těch „velkých..."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama