ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2020 16:20:11

Živnostníkům je třeba ihned pomoci

Živnostníkům je třeba ihned pomoci

Komentář na facebookovém profilu k výzvě vládě, aby okamžitě pomohla živnostníkům, kteří ze dne na den přišli o své příjmy

Ruku v ruce s mimořádnými opatřeními v boji proti koronaviru musí stát začít hned řešit situaci stovek tisíc živnostníků, kteří ze dne na den přišli o své příjmy. Konkrétních případů je nespočet a média o nich průběžně informují. Malí živnostníci jsou tak vystaveni doslova existenčním problémům. Na rozdíl od zaměstnanců, kteří mohou čerpat - když nic jiného - tak šedesát procent své průměrné mzdy jako tzv. ošetřovné, případně když se jedná o překážky na straně zaměstnavatele, taková kadeřnice či zvukař zůstali ze dne na den bez jakéhokoliv zdroje příjmů. A na jak dlouho jim mohou vydržet rodinné úpory? Měsíc nebo dva? A co pak?

Vláda proto musí ihned konat. Ale skutečně konat, nikoliv jen vytvářet dojem, že živnostníkům pomáhá. Podle mne by měla podniknout následující kroky:

  • Vyhlásit daňové prázdniny! Odklad podání daňového přiznání nic moc neřeší, živnostníci by dočasně neměli platit ani zálohy na daň či zdravotní a sociální pojištění.
  • Zřídit dotační krizový fond, ze kterého by mohli živnostníci získat okamžitou finanční pomoc. Půjčit si u soukromé banky min. 500 tisíc Kč je nejen zdlouhavé, ale pro malé živnostníky také nedostupné.
  • Živnostníky postavit na roveň zaměstnancům. Minimálně umožnit živnostníkům, aby mohli čerpat ošetřovné alespoň do té doby, po kterou budou zavřené školy.

Zdraví nás všech je na prvním místě. Ale karanténa a další vládní nařízení by mohly být smrtícím koktejlem pro řadu živností s dramatickým dopadem na mnoho rodin v naší zemi. Vláda se proto musí zhostit své zákonné povinnosti, vyplývající z krizového zákona a nahradit škody, které budou způsobeny krizovými opatřeními. A hlavně, musí to udělat rychle, nejlépe hned teď.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama