ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2017 23:34:45 - mravenec-99

Muslimské hřbitovy

Dobrý den,
víte, že momentálně prošla ve druhém čtení novela, která dává muslimům výjimku zřizovat si soukromé hřbitovy, kde budou moci pohřbívat bez rakví? Což je dost v kontrastu s tím, jak Šlechtová zdůraznovala, že nemůžeme pohřbívat v pětivrstvých papírových rakvích.
Nemyslíte si, že je něco takového protiustavní, protože to dává muslimům větší práva?Obrátíte se případně na Ustavní soud? Já myslím, že na základě rovnoprávnosti by totiž všichni měli mít právo pohřbívat dle muslimských tradic bez rakve. Což asi není cílem této novely. Co si o tom prosím myslíte Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.03.2017 15:54:28 - Ivo Valenta
 

Dobrý den,

problematikou, kterou zmiňujete, jsem se zabýval už před časem. Dokonce jsem proti tomuto návrhu aktivně vystupoval. Rád bych Vás proto v tomto směru odkázal na můj blog k uvedenému tématu, který si můžete přečíst zde: http://www.ivalenta.cz/blog/121

Plně s Vámi souhlasím v tom, že návrh ministerstva je diskriminační vůči „nemuslimům“ – tedy především vůči křesťanům, kterých je u nás drtivá převaha. Osobně jsem přesvědčen, že je tento návrh na hraně ústavnosti a uvidíme, v jaké podobě se novela dostane do Senátu. Pokud se mi nepodaří ze zákona vypustit problematické ustanovení, pak jsem ochoten se bavit i o možnosti podání ústavní stížnosti.

S pozdravem

Ivo Valenta