JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2019 4:33:00

Státní dluh se v loňském roce podařilo snížit o 2,7 miliardy korun

Státní dluh se v loňském roce podařilo snížit o 2,7 miliardy korun

Ratingová agentura Standard & Poor’s potvrdila vysoký rating České republiky.

Standard & Poor’s, jedna z nejvýznamnějších ratingových agentur,  jako první v letošním roce potvrdila vynikající ratingové hodnocení České republice na stupni AA pro závazky v domácí měně a na stupni AA- pro závazky v zahraničních měnách. Udělené ocenění tak potvrzuje vysokou úvěrovou spolehlivost České republiky, která si tak nadále bude moci výhodně půjčovat.

Agentura kladně zhodnotila zejména silné institucionální uspořádání a nízké zadlužení veřejného sektoru. Česká republika v současnosti patří mezi státy s nejnižším podílem vládního dluhu na HDP v rámci celé Evropské unie.

„Státní dluh, který tvoří největší část vládního dluhu, se nám v loňském roce podařilo snížit o 2,7 miliardy korun,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová. Podíl státního dluhu na HDP v loňském roce poklesl z 32,2 % na 30,6 %, tj. o 1,6 procentního bodu. „Od konce roku 2013 tak podíl státního dluhu HDP poklesl o více než jak 10 procentních bodů,“ dodává ministryně Schillerová.

S&P předpokládá, že hospodářský růst České republiky bude nadále silný a průměrné tempo růstu ekonomiky bude během příštích čtyř let činit 2,5 procenta. Právě přetrvávající růst umožnil podle agentury také snížení nominální hodnoty veřejného dluhu.

„Těší nás, že si agentura také všímá nárůstu podílu dluhu drženého domácím sektorem. Našim cílem je nadále tento podíl zvyšovat, a proto jsme v prosinci nabídli Dluhopis Republiky určené pro občany,“ doplňuje ministryně Schillerová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama