JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2022 16:21:00

Vláda Petra Fialy se stala patronem šedé ekonomiky

Vláda Petra Fialy se stala patronem šedé ekonomiky

Komentář na facebookovém profilu k dopadům zrušení EET

 Pane premiére Petře Fialo, pane ministře financí Zbyňku Stanjuro, přestaňte lidem a firmám namlouvat, že vláda nemůže více pomoci v energetické krizi. Včera jste zrušením EET trestuhodně vyhodili 13 miliard ročně bez mrknutí oka. A jedině díky vám o ně přijde rozpočet každý rok. A navíc přijde o dalších 7,5 miliard, které by ročně přibyly do rozpočtu díky spuštění dalších vln EET.

Udělali jste to navzdory tomu, že po alespoň dobrovolném EET volala Hospodářská komora a další podnikatelské svazy a komory. Udělali jste to navzdory tomu, že Asociace malých a středních podniků a živnostníků upozorňovala, že již nyní, kdy bylo EET jen dobrovolné, se část gastro byznysu v šedé ekonomice pohybuje. Udělali jste to navzdory tomu, že dle průzkumu agentury STEM, má projekt EET podporu u významné většiny společnosti.

To jsou fakta, to je vaše zodpovědnost, pod to jste se podepsali a to jste urputně protlačili Sněmovnou. Logiku to nemá a vaše argumenty pro jeho zrušení mají váhu asi jako „Máňa říkala“." Toť vzkaz pro pana premiéra a pro ministra financí.

Vláda Petra Fialy se stala patronem šedé ekonomiky a rozprostřela nad ní svá ochranitelská křídla.

Tato ideologická vláda to udělala beze zbytku. Fakt, že nenechali ani dobrovolnou formu EET jen potvrzuje, že jde o hloupé a čistě ideologické rozhodnutí, které nebere ohled na zájem lidí a firem, ani na kondici veřejných financí. Dnes, na úkor všech, kteří poctivě platí své daně „vyplatili svůj předvolební ideologický úplatek“. Odškrtli si tak konečně jeden bod z programového prohlášení vlády. A tím to také končí. Troufám si tvrdit, že je to zároveň jediný předvolební slib, který jsou schopni, a hlavně ochotni, splnit. Na nic víc už nemá kabinet Petra Fialy odvahu a ani vůli. Nemá dostatečně kompetentní ministry, pro které by byl zájem lidí a státu nade vše, a to i nad hloupou a zaslepenou ideologii, či nad zájem lobbistických skupin.

V době bezprecedentní inflační a energetické krize se rozhodli popravit jeden z fungujících nástrojů pro zlepšení výběru daní, minimalizování šedé ekonomiky a narovnání podnikatelského prostředí. Udělali to z jediného důvodu – EET byl sice úspěšný a fungující projekt, ale byl to projekt hnutí ANO. A proto bylo potřeba jej zrušit.

A aby mohla 5koalice svůj populistický slib splnit, vezme si na to jinde. Nezodpovědné rozhodnutí Fialovy vlády budou muset zaplatit opět jen lidé a firmy. Koalice tak začala uvažovat například o dvojí kvalitě zdravotní péče, o snížení rodičovského příspěvku, o zvýšení zdanění práce, o zvýšení věku odchodu do důchodu, o snížení podpory v nezaměstnanosti (téměř polovina firem se chystá propouštět).

Vrátili nás zpět do „devadesátek“, do doby fialových sak a bílých ponožek, do doby, kterou si všichni pamatujeme. Kdy si ODS a na ni napojení podnikatelé rozparcelovali republiku a užili si dlouholetý mejdan, na který měli vstupenku jen ti správní kamarádi. Dlouhý mejdan z veřejných peněz.

A víte, proč to dělají? Protože oni dobře vědí, že končí. Protože oni dobře vědí, že tam jsou naposled.

Zase bude líp!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama