JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.04.2020 9:30:11 - Alena 12

Jak se nás podepíše zvýšení plateb za státní pojištěnce?

Zvednou se tak zálohy na zdravotní pojištění? A pokud ano, nemyslíte, že to je pro živnostníky, kteří teď tratí dost velká zátěž?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2020 20:20:46 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

nezvedají se zálohy na zdravotní pojištění, ale platby státu za státní pojištěnce. Stát platí zdravotní pojištění například za děti, důchodce, nezaměstnané a za vězně. A tyto měsíční platby státu stoupnou z nynějších 1067 Kč o 500 Kč od června a od příštího roku o dalších 200 Kč za měsíc. Tímto krokem reagujeme na propad příjmů a zároveň zvýšení výdajů systému zdravotního pojištění.

Co se týče živnostníků, vláda naopak rozhodla o šestiměsíčních prázdninách v placení záloh na zdravotní a sociální pojištění. Cílem opatření je stabilizovat zejména nejohroženější, tedy nízkopříjmové OSVČ. Zároveň ale částečně uleví i těm, kteří na pojistném odvádějí více než zákonem stanovené minimum. Živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ tedy nebudou muset v období března až srpna 2020 platit měsíční zálohy na pojistné.

Přeji hezký den.
Alena Schillerová