JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2020 11:17:00

Projekt podpory dostupného družstevního bydlení v Praze je na světě

Projekt podpory dostupného družstevního bydlení v Praze je na světě

Zhruba před rokem a půl koaliční strany, které vytvořily Radu hl. m. Prahy, se ve svém programovém prohlášení zavázaly, že zlepší dostupnost bydlení v Praze.

Jedním z bodů koaličního programu byla i podpora výstavby realizované stavebními bytovými družstvy, zejména poskytnutím vhodných pozemků. Jeden z pilířů tohoto koaličního programu – projekt podpory dostupného družstevního bydlení ­s účastí hl. m. Prahy – je připraven.

Problém bydlení v Praze je dlouhodobý a komplexní. Proto se i jeho řešení musí opírat o několik základních pilířů, které budou podpírat různé segmenty trhu s bydlením. Jedním z nich je bydlení pro střední vrstvu, která si nemůže dovolit bydlení vlastnické, ale nespadá do kategorie bydlení sociálního. Optimální možností, jak zajistit dostupnější bydlení pro střední vrstvu, je obnovení tradice družstevního bydlení. Tento záměr Rada hl. m. Prahy odsouhlasila v červnu minulého roku a vzápětí jej podpořilo i Zastupitelstvo hl. m. Prahy. Vznikl odborný tým, který pod vedením radní Hany Kordové Marvanové připravil ekonomickou a právní analýzu, která umožní tento projekt rozjet. V tuto chvíli čeká projekt na schválení v Radě hl. m. Prahy a v Zastupitelstvu hl. m. Prahy.

„Bytová družstva v českých zemích vznikala již za Rakouska-Uherska, ale jejich vrcholný rozmach nastal za první republiky. Jejich předností byla záruka užívacího práva k bytu a neziskové družstevní nájemné. Družstva stavěla činžovní domy s malými byty, rodinné domky, ale třeba i svobodárny. Cílem bylo podpořit bydlení nižších a středních vrstev obyvatelstva. Svou vilu postavili jako družstevníci například i bratři Čapkové,“ říká radní Kordová Marvanová.

Cílem projektu dostupného družstevního bydlení s participací hlavního města je nabídnout obyvatelům Prahy možnost získat cenově dostupnější bydlení. Principy by měly být následující:

1. Praha poskytne pozemky k výstavbě družstevního bydlení, přičemž k pozemkům zřídí právo stavby. Tím bude cena bydlení levnější, protože družstvo nebude muset v tuto chvíli investovat velkou částku na koupi pozemku.

2. Praha bude členem družstva a bude mít v družstvu k dispozici část bytů pro lidi v profesích, které potřebuje pro chod města (učitelé, zdravotníci, policisté, hasiči atd.).

2. Do bytového družstva se budou moci přihlásit jako členové občané, kteří nemají vlastní bydlení a příjmově nepřekročí stanovenou hranici. Stanou se družstevníky a budou byt používat pro vlastní bydlení.

3. Zájemci o členství uhradí čtvrtinu ceny bytu a zbytek budou po nastěhování hradit jako nájemné, z čehož družstvo bude splácet úvěr u banky.

4. Po vyrovnání všech závazků bude možný převod pozemku do vlastnictví družstva a převod bytů do vlastnictví členů družstva.

„Jsem přesvědčena, že musíme jako město vytvářet podmínky nejen pro bydlení sociálně nejslabších skupin obyvatel, ale i pro ostatní obyvatele Prahy, včetně střední vrstvy. Kromě výstavby městské a družstevní je nutné zrychlit povolování staveb a vytvořit lepší podmínky pro výstavbu bytů soukromými developery. Zvýší-li se nabídka bytů na trhu, určitě to pomůže snížit ceny bydlení a učinit bydlení dostupnějším,“ uzavírá radní Hana Kordová Marvanová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama