JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2023 13:09:00

Odsun Němců z Československa byl naprosto legitimní poválečný krok

Odsun Němců z Československa byl naprosto legitimní poválečný krok

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k poválečnému odsunu Němců z Československa.

 Neustálé sebemrskačství a omlouvání se za poválečný odsun Němců nikomu nepomůže.

Velké emoce vzbudil dotaz redaktora ČT Papadopulose na prezidenta Zelenského týkající se teoretického poválečného odsunu Rusů z Ukrajiny. Je to otázka legitimní a jednoduchá, ale realita složitá. A to i z toho pohledu, že z velké části jsou obětmi ruské války s Ukrajinou právě její ruskojazyční občané.

Dotaz však rozdmýchal v některých kruzích další díl nekonečné debaty o poválečném odsunu Němců z Československa.

Tyto neustálé snahy o sebemrskačství a neustálé omlouvání se nikam nevedou. Odsun Němců z Československa byl naprosto legitimní poválečný krok. A hlavně na základě rozhodnutí mezinárodního společenstvím.

Ne, nemusíme se tak za něco neustále omlouvat.

Nikdo to po nás nechce, vztahy s Německem máme dobré, historické křivdy jsou součástí historie a obě strany to i uznaly - třeba Česko-německou deklarací z roku 1997.

Přesto mají někteří neustálou potřebu se tímto tématem bičovat. Čemu to pomůže? Vůbec ničemu, jen se pár lidí utvrdí ve své „morální nadřazenosti“.

A pokud jde o konkrétní dopady odsunu, tak si spíš přiznejme, že problémy způsobilo spíš dosídlování a následný fakt, že se problémy pohraničí dlouhá desetiletí neřešily. Nejsem fanouškem kolektivní viny, ale zároveň nemůžeme odsun Němců posuzovat dnešníma očima. Tak to prostě je.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama