JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2023 14:51:00

Přestaňme se bát sáhnout do zbytných výdajů státu

Přestaňme se bát sáhnout do zbytných výdajů státu

Projev na 8. schůzi Senátu 8. března 2023 k návrhu zákona o důchodovém pojištění

 Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové,

my tady řešíme návrh, který má ulevit státnímu rozpočtu. O tom, jestli to je v pořádku, nebo ne, toho už zaznělo. A myslím, že ještě podle seznamu přihlášených zazní dost. Já si ale myslím, že by měl zaznít ale úplně jasný signál z tohoto jednání, že stát musí začít šetřit, šetřit a zase jednou šetřit. A aby si pan ministr mohl odnést z tohoto jednání silnou podporu v úsporných opatřeních. A nemyslím teď jen čistě ve věci důchodů. Přestaňme se bát sáhnout do zbytných výdajů státu.

Tady bych si dovolil nesouhlasit s řešením, které navrhuje paní kolegyně senátorka Procházková, tedy zvýšit výběr daní. Myslím si, že je nejvyšší čas začít šetřit skutečně všude, skrz naskrz státním rozpočtem. Nesmíme se bát sáhnout na výdaje státního rozpočtu. Můžeme začít třeba tak, jak navrhuje NERV, u zkrácení délky podpory v nezaměstnanosti. Můžeme osekat všelijaké nesmyslné dotace. Dotační šílenství nejenže křiví trh, ale i charaktery a roztáčí inflační kola. A to bychom měli zatrhnout.

Zase, znovu bych si dovolil upozornit na to, že řešit inflaci skrze podporu agregátní poptávky, tu součást státní výdaje, je makroekonomický nesmysl. Prostě takhle se inflace vyřešit nedá. A můžeme pokračovat dál. Můžeme třeba omezit inkluzivní šílenství, které ubližuje handicapovaným, ubližuje talentovaným, škodí učitelům a znamená výdaje pro státní rozpočet, které jsou zcela jistě zbytné.

Prezident Reagan řekl: „Inflace tu není proto, že se lidé mají dobře, ale protože dobře se má stát.“ Myslím, že je teď na nás, a teď myslím v tuto dobu při tomto rozhodování, ale i při všech dalších, které nepochybně tento rok přijdou, abychom zajistili, že se lidé budou mít dobře a že si stát nebude žít rozmařile, ale naopak velmi skromně v rámci jen nutných výdajů.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, ať už každý z nás dnes bude hlasovat jakkoli, tak si myslím, že tak neučiní z nějaké nenávisti k seniorům, jak občas čtu na internetu a jaké zprávy občas dostávám. Kdybychom si udělali cvičné hlasování, kdo je pro to, aby stát přispěl k důstojnému stáří, tak si jsem jistý, že 100 % z nás bude hlasovat pro.

Stejně tak předpokládám, že většina z nás se shodne na otázce, proč vláda s takovouto novelou přišla. Můžeme mít určité jisté výhrady k proceduře, ale myslím si, že věcně, a už to zaznělo i v řeči kritiků, věcně to chápeme všichni. Já osobně podporuji snahu vlády vyřešit situaci s důchody, aby si každý, kdo pracuje, mohl dovolit důstojné stáří. Nyní, ale i za 10, 20, 30 let. A právě proto bychom měli přistupovat k řešením, která jsou právě neprůstřelná, jinak to dopadne jako před 10 lety. To nejenže nikdo snad nechce, aby jedna vláda reformu zavedla a druhá ji zrušila. To si náš stát už nyní nemůže dovolit.

Sám jsem se snažil věcný význam této novely vysvětlovat na veřejnosti na základě čistých dat. Je to těžké, ale jde to. Myslím, že se mi podařilo vysvětlit řadě lidí věcný problém, který právě nastal. Chtěl bych proto apelovat možná i na vládu, aby cokoli, co se bude měnit v tak citlivé oblasti, jako jsou důchody, bylo pořádně a doslova dokola občanům vysvětlováno. Bez toho žádná reforma daňová, důchodová, rozpočtová uspět prostě nemůže.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama