JUDr. Ing. Zdeněk Hraba, Ph.D.

  • Benešov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2023 6:11:00

Zákoník práce opravdu nemá být bičem

Zákoník práce opravdu nemá být bičem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novele zákoníku práce.

 Zákoník práce opravdu nemá být bičem, ale má být funkčním a jednoduchým nástrojem. A osobně si myslím, že potřebujeme úplně nový, výrazně zjednodušený, ne ten fakticky zastaralý neustále novelizovat.

Jednu takovou novelu jsme řešili v Senátu. Ta zavádí několik pozitivních věcí, jako je zákaz nařizování přesčasů pro těhotné ženy nebo pečující rodiče o děti do jednoho roku, možnost kratších úvazků pro rodiče dětí do 9 let, nebo paušální náhradu lidem pracujícím na home office.

Ne vše v novele je samozřejmě ideální.

Senátními pozměňovacími návrhy se povedlo navrhnout odsun účinnosti až na leden 2024 tak, aby se mohli zaměstnavatelé na tyto změny připravit. Dále to, aby oproti návrhu došlo k uvolnění pravidel pro dohodáře, tedy aby nemusel zaměstnavatel nutně (pokud se na tom s dohodářem dohodnout) pevně stanovit plán práce tři dny před jejím provedením.

Definitivně rozhodne znovu Sněmovna, kam se zákon vrací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama