JUDr. Jan Dusík, M.Sc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2010 17:00:00

Návrh novely vodního zákona

Návrh novely vodního zákona

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 17.3.2010

 Určitě jsem to tak pochopil a děkuji. Já bych se rád vyjádřil velmi krátce jako spolupředkladatel tohoto vládního návrhu zákona jak k přijetí toho zákona, tak k některým pozměňovacím návrhům. Obecně bych chtěl říci, že Ministerstvo životního prostředí podporuje přijetí tohoto zákona, který je vládním návrhem a který mimo jiné je důležitým prvkem transpozice evropských předpisů a pokud by ty klíčové prvky zákona nebyly přijaty, tak bychom zřejmě velmi brzy čelili žalobě proti České republice u Evropského soudního dvora. Ten proces se už dostal do závěrečné fáze a pokud naopak tedy bude možné tyto věci ošetřit, tak si myslím, že nakonec by k tomu soudnímu sporu s Evropskou komisí dojít nemuselo.

Ministerstvo životního prostředí podporuje plně pozměňovací návrhy přijaté ve výboru pro životní prostředí. Většinově podporujeme i návrhy přijaté v zemědělském výboru. Rád bych se zmínil o jednom problematickém bloku, který se týká bodů 4A, 4B a 4C z tohoto souboru pozměňovacích návrhů, a sice tzv. vodohospodářských úprav, což je nový pojem, který se do zákona zavádí. Ta logika, jak je navržena, je taková, že pro podstatné vodohospodářské úpravy by se provádělo ohlášení, ale to není ten problém. Vyplývá z toho, že to, co by nebylo definováno jako podstatné, tak by de facto neprobíhalo žádným správním režimem a to vidíme jako problematické, protože definice pojmu podstatné není nikde uvedena a mohlo by to být vykládáno způsobem, který v sobě nese riziko zneužívání. Dále bych se rád vyjádřil ke konkurenčním návrhům, které se týkají odstraňování povodňových škod a role orgánů ochrany přírody v posuzování postupu v odstraňování povodňových škod ve vztahu ke chráněným územím. Tam jako není vhodnější z pohledu ochrany životního prostředí nám přijde pozměňovací návrh, který přednesl zde na plénu pan poslanec Ambrozek. Jako druhá možnost je návrh přijatý výborem pro životní prostředí, ostatní návrhy tu působnost v oblasti ochrany přírody definují způsobem, který výrazně omezuje možnosti ve vztahu k těm často nejcennějším chráněným územím.


Konečně poslední pozměňovací návrh, který bych rád dokumentoval, je pana poslance Melčáka, také načtený zde na plénu. Je to nová věc, je to novela jiného zákona, než který je předmětem novelizace, a není to standardně projednáno. Domníváme se, že pokud by tyto změny byly přijaty, tak by to bylo významné riziko, protože se budou legalizovat zástavby v aktivní zóně záplavových území, což samozřejmě z hlediska ochrany před povodněmi je rizikové. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama