ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2010 17:33:00

Akční fraška ministra Johna

Akční fraška ministra Johna

Říká se, že to nejhorší, co se může politikovi stát, je, když se stane směšným.

Radek John měl opět špatný den. Zatímco v jeho představě měl být druhý den zobrazen na titulních stránkách jako ministr osobně řídící záchranou protiteroristickou operaci v centru Prahy, ve skutečnosti se objevuje jako napálený politik používající majáky na své vládní limuzíně, přestože před volbami i po nich tvrdil, že majáky používat nebude. Možná chtěl mediálně překrýt kauzu ABL, možná se chtěl vrátit do role reportéra. Nevím. Ať už ale byly jeho plány jakékoliv, celá akční scéna skončila fraškou.

Říká se, že to nejhorší, co se může politikovi stát, je, když se stane směšným. Na příkladu „skoropremiéra“ Miroslava Kalouska se ukázalo, že špatná pověst ještě sama o sobě nemusí znamenat konec angažmá v politice. Naopak působení Radka Johna v pozici ministra vnitra ono rčení o směšnosti zcela potvrzuje. Tato komedie však končí ve chvíli, kdy si uvědomíme, jakou odpovědnost a moc ministr vnitra má.

Ivan Langer, svého času stínový ministr vnitra, vstoupil do historie rekordem v počtu výzev k odstoupení tehdejších ministrů. Dlouho jsem proto držel své výroky u země a výzvy k odchodu Radka Johna jsem zamlouval. S postupem času se ale ukazuje, že se budu muset vydat jinou cestou. Radek John musí odejít!

Důvodů je hned několik. Coby ministr je naprosto nekompetentní. Tuto svou neznalost resortu navíc není schopen ani nahradit schopnými odborníky, kterým by naslouchal. Kdokoliv chce provádět reformy a požaduje oběti po podřízených, musí mít jejich důvěru a oni musí věřit jeho vizi. O důvěře policistů a hasičů si může Radek John nechat zdát.

V neposlední řadě Radek John není svobodnou osobou. Nikdo nepochybuje, že skutečným předsedou VV je Vít Bárta. Na něj je při svém angažmá na ministerstvu Radek John zcela odkázán. Tvrzení některých členů vládního kabinetu, že ministr dopravy na jednání vlády za ministra vnitra hovoří, mluví za vše. Evidentní střet zájmu při prošetřování pochybení v kauze sledování politiků a možného angažmá ABL snad není třeba komentovat. Prostě tam je.

Je snad ještě něco, co přebije všechny výše uvedené důvody? Domnívám se, že ano. Radek John nezvládá stresové situace. Kdykoliv je zde krize, přestane komunikovat s novináři i politiky a ztratí se z dohledu. Nanejvýš za sebe pošle své náměstky. Jenže pokud se od ministra vnitra něco čeká, pak je to právě rozhodnost v krizových situacích.

Důvodů je mnoho, ale řešení je jediné. Vážený pane ministře Johne, odstupte a možná si vás začneme opět vážit!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama