ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2010 9:45:44

Inspektor Clouseau žije

Inspektor Clouseau žije

Režisér Blake Edwards by si dnes do role známého detektiva poplety nevybral jinak výborného Petera Sellerse, ale spíše Radka Johna.

Slavného inspektora Clouseau ze série filmů Růžový panter zná snad každý. Musím se přiznat, že i já jsem si dlouho myslel, že tato postava je fiktivní. Není! Před několika měsíci se začala formovat a dnes ji, sice ne osobně, ale zná každý. A měli bychom být hrdí, je to Čech. Myslím, že pan režisér Blake Edwards by si dnes do role známého detektiva poplety nevybral jinak výborného Petera Sellerse, ale spíše Radka Johna. Ten se totiž v této známé filmové postavě zřejmě zhlédnul, a proto nás také den co den na televizních obrazovkách seznamuje s dalšími novými příhodami zmatkujícího detektiva.

Pokud se snad někdo u čtení tohoto textu pousmál, jsem rád. Na druhou stranu z výborné komedie dokázal předseda Věcí veřejných a ministr vnitra Radek John udělat dokonalý thriller. Zápletka je jednoduchá: Inspektor Clouseau slíbí vyřešit složitý případ, ale vlastními neodbornými a zmatenými kroky, doufejme nechtě, přispívá k jeho dalšímu komplikování. Jediné, v čem se komediální film a současná česká reality show liší, je, že nás zřejmě nečeká žádný happy end.

Český inspektor Clouseau nám před červnovými volbami slíbil lítý boj s korupcí. Do tohoto příběhu přicházel s myšlenkou sloučení ministerstev obrany a vnitra, přičemž minimálně jedno z nich je korupcí prolezlé až na půdu. Tento nanejvýš ďábelský plán se naštěstí nepodařilo splnit. Kdyby totiž měl hlavní režisér celého příběhu Vít Bárta pod jednou střechou informace z armády i policie, začal bych se o naši demokracii bát. Třeba by za dohledu poradců z ABL došlo i ke sloučení policie a armády pod společným názvem VB vzešlých z iniciálů Víta Bárty. Bylo proto štěstím nás všech, že volební program strany VV byl nakonec řádně vyměněn za pozice ve vládě a některé, leč dopředu nesplnitelné sliby, se neudály.

Slyšeli jsme také, jak přijde konec politického papalášství. Český inspektor Clouseau to se svými parťáky dokonale ilustroval na svém pompézním příjezdu tramvají na první jednání Poslanecké sněmovny v novém složení. Od té doby jezdí pan ministr vládní limuzínou. Kolikrát už pustil majáček se nedozvíme. Jistě se tak ale stalo pouze v situaci, kdy jel nejprve zkontrolovat podezřelé blikající krabičky, tedy vlastně připít si na sjednocení Německa, tedy vlastně zachránit premiéra a ambasadory… Akční scénář bohužel pokazila ona zpropadená tramvaj. Clouseau jako vystřižený.

Ale jízda pokračuje. Více méně týden po akční scéně s pražskou tramvají přichází „pan inspektor“ s dalším skandálním odhalením, totiž, že na jeho faktického šéfa se chystá vražda! To ostatně potvrdil i sám Bárta v rozhovoru pro deník Právo. Celých 50 milionů za vraždu ministra dopravy. Já být v kůži ministra Bárty, a pokud je to skutečně pravda, tak nasadím na tento případ někoho jiného.

Toto není komedie. Ačkoliv se to mnohdy může zdát úsměvné, Radek John (rozuměj český inspektor Clouseau) činí kroky, při kterých vstávají vlasy hrůzou. Občané v květnových volbách rozhodli jasně. Do role šéfinspektora Dreyfuse pasovali Víta Bártu, který stejně tak jako jeho filmové zosobnění musí logicky mít ze svého podřízeného Clouseaua nervy na pochodu. Sám Radek John si pak z nás všech po vzoru pomateného inspektora udělal přílete Kata, který i přes svou inteligenci vždy dostane přes pusu.

Proběhnuvší volby do obecních zastupitelstev a do Senátu jsou přelomové. Jsou přelomové v tom smyslu, že občané buď rozhodli o zakořenění strany Věci veřejné do české politiky i na komunální úrovni, anebo odmítli populismus a nekompetentnost Radka Johna. Osobně doufám, že tato smutná komedie pokračovat nebude.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama