ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2010 13:36:15

Koaličním poslancům by zřejmě upadly ruce, kdyby hlasovali pro návrh ČSSD

Koaličním poslancům by zřejmě upadly ruce, kdyby hlasovali pro návrh ČSSD

Přestože je náš návrh obsahově shodný, raději jej smetou ze stolu a ještě na nás veřejně zaútočí s tím, že návrhy zákonů „šijeme horkou jehlou“.

Avizovaný nový styl politiky, o kterém před květnovými volbami do Poslanecké sněmovny, ale i po nich, mluvili představitelé vlády Petra Nečase, Miroslava Kalouska a Víta Bárty, se konečně začíná projevovat. Nese se však v poněkud jiném duchu, než bychom si představovali. Posledním důkazem tzv. nové politiky je chování koaličních stran v případě zrušení jízdy poslanců v MHD zdarma. Koalice nás dokonce ústy šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí de facto osočila z opisování. Proto jsem nucen věci uvést na pravou míru.

Zdá se, že poslancům vládních stran by zřejmě upadly ruce, kdyby hlasovali pro návrh ČSSD. Přestože je náš návrh obsahově shodný, raději jej smetou ze stolu a ještě na nás veřejně zaútočí s tím, že návrhy zákonů „šijeme horkou jehlou“. Paní Kočí připomínám, že v konkrétním případě zrušení poslanecké výjimky pro cestování v MHD sociální demokraté zákon předložili již v minulém volebním období, ale nebyl schválen. Ona a její koaliční partneři zatím jen klábosí.

Nový návrh jsme ve sněmovně předložili znovu (22.9. 2010) tak, aby mohl platit od začátku příštího roku. Kdo dnes tvrdí, že pro náš návrh nebude hlasovat, ten vlastně říká, že nechce, aby zákon začal platit co nejdříve. Paradoxní ale také je, že nás kritizují lidé, kteří nepředložili zhola nic, přičemž mají k dispozici tisíce státem placených úředníků. My jsme zákon vypracovali a předložili sami. Není na tom něco divného?

A pokud nás paní Kočí obviňuje z opisování? Radím jí, aby se podívala do vlastního volebního programu, a porovnala jej s dávno zveřejněným podrobným programem ČSSD. Každý ať si udělá obrázek sám, ale myslím, že konkrétně Kristýna Kočí by o opisování mluvit neměla. Přiznávám, že by mi takováto inspirace naším volebním programem nevadila. Vadí mi už ale to, že strana Věci veřejné tento program ihned po volbách rozpustila ve slibech a ústupcích, aby jej nakonec zcela vyměnila za vládní křesla.

Je mi líto, že paní Kočí musí neustále vysvětlovat, proč neplní či nechce plnit program, pro který byla zvolena do poslanecké sněmovny. Pokud to za ni neučinil pan Bárta, tak si tuto cestu vybrala sama. A pokud se snad inspirovala u Strany zelených, kteří na tom byli svého času stejně, rovnou jí říkám, že je to nejrychlejší cesta ven ze sněmovny. Voliči se totiž podruhé oklamat nedají.

Rovněž bych chtěl vzkázat pánům Nečasovi, Kalouskovi a Johnovi, že o tom, co bude sociální demokracie předkládat a pro co bude hlasovat, rozhoduje jedině ČSSD, nikoli oni. Výrazná poslanecká většina ještě automaticky neznamená, že si zde můžete dělat, co se vám zlíbí, pánové.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama