ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2010 10:21:55

ODS a KSČM brání přijetí protikorupčního balíčku

ODS a KSČM brání přijetí protikorupčního balíčku

Poslední jednání poslaneckého výboru pro bezpečnost bylo v mnoha ohledech jedinečné.

Nejen tím, že se nám téměř na konci volebního období a po mnoha obstrukcích dostal k posouzení protikorupční balíček Martina Peciny. Hlavní překvapení spočívalo v (alespoň pro mne) překvapivé souhře ODS a KSČM. Tyto strany, které si obvykle nemohou přijít na jméno, nalezly při diskusi o tomto zákonu společnou řeč.

Jedním z klíčových opatření, která protikorupční balíček obsahuje, je zavedení korunního svědka a protikorupčního agenta. Je nesporné, že jde o razantní zásah do našeho právního systému. Nepochybné však také je, že razantní úder naše společnost v boji s korupcí potřebuje. Samozřejmě si nemyslím, že bychom měli tvrdošíjně trvat na té podobě balíčku, v jaké jej navrhl ministr Pecina. A dovedu si představit diskusi, která vyústí v jeho úpravy. Například tu, že by o korunním svědkovi nerozhodoval státní zástupce, ale až soud.

Problém je však v tom, že zástupci ODS nechtějí diskutovat o jeho úpravách, ale pouze o zamítnutí. Výroky ministrů Eduarda Janoty a Daniely Kovářové, kteří se na jednání výboru od tohoto balíčku osobně distancovali, jen podtrhly jejich nominaci za ODS. Pokud ale někdo říká, že je to nedokonalý nebo špatný návrh, měl by předložit nějaké vlastní řešení. A to Ivan Langer za více než tři roky neudělal! Definitivní rozhodnutí ovšem zatím nepadlo a prozatím je jednání přerušeno.

Na konci jednání došlo ještě k většímu překvapení, když předseda výboru František Bublan navrhl výslech Karla Tichého, spoluautora spisu Krakatice, což je spis, který mapoval aktivity Františka Mrázka a jeho napojení na politiky. Poslanecká sněmovna zbavila tohoto policistu mlčenlivosti téměř před rokem, ale on doposud před výborem nepromluvil. Nechtěli jsme totiž trvat na jeho výslechu pár dní před volbami, které se měly konat v říjnu 2009. Nechtěli jsme další Kubiceho zprávu, nejsme jako ODS.

Ale další odklady už nejsou možné. Veřejnost má právo slyšet pravdu o tomto pověstmi opředeném vyšetřování, ať už je jakákoliv. Bohužel díky hlasům Ivana Langera, ODS a KSČM bylo pozvání Karla Tichého na nejbližší výbor zablokováno. Proto se já a moji straničtí kolegové pokusíme svolat v příštích dvou týdnech mimořádné jednání výboru. A pokud se Ivan Langer nemá čeho bát, jistě se k našemu návrhu připojí.

Jeroným Tejc
poslanec
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama