ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2011 15:32:00

Reforma nebo deforma občanského práva?

Reforma nebo deforma občanského práva?

Nový civilní kodex potřebujeme. Ne však pro naplnění ega jeho předkladatelů, ale pro větší přehlednost a provázanost občanského i obchodního práva. Návrh předložený vládou obsahuje koncepční chyby.

Je postaven na diskontinuitě práva v mnoha oblastech. Mění se pojmy i zaběhlé instituty. Co platí dnes, už platit nebude v mnoha oblastech každodenního života. Těžko nutit všechny občany, aby si nastudovali tři tisíce nových paragrafů. Nejen že lidé budou dělat osudové chyby z neznalosti nové úpravy, ale navíc se neobejdou bez rady drahého advokáta.

Každý zkušený právník potvrdí, že text zákona není nejdůležitější. Mnohem zásadnější je praxe soudů a jejich výklad. Mnoho let byla kritizována obrovská nepředvídatelnost výsledků soudních sporů. Než se složitý případ dostane před Nejvyšší soud, uplyne mnoho let.

Proto sjednocování judikatury trvá léta a desetiletí. Revoluční změnou bude velká část dosavadní judikatury zbourána. A nikdo nezdůvodnil proč. Změny v právu má smysl dělat jen tam, kde něco nefunguje a znění zákonů nestačí. Proto by sepsání tak rozsáhlého díla, jakým nový zákon je, měla předcházet podrobná analýza současného stavu a odůvodnění změn jen tam, kde je to opodstatněné. Nic takového se nestalo. Pokud má zákon platit delší dobu, musí na něm být společenský, odborný i politický konsensus. Toho nebyl ministr ani jeho autor schopen dosáhnout.

Diskuse probíhá, ale zásadní připomínky nejsou akceptovány. Odborné argumenty odráží ministr ideologickými. Musím se smát, když hlavním důvodem pro přijetí návrhu je, že nyní žijeme podle komunistického práva. Na rozdíl od ministra spravedlnosti jsem zaznamenal radikální novelizaci občanského zákoníku z roku 1991, stejně jako nahrazení hospodářského zákoníku obchodním. Snaha převálcovat zákon parlamentem za každou cenu je neodpovědná. Stejně jako návrh, aby podle něho soudci soudili již za rok po jeho schválení. Sociální demokracie je k diskusi o změnách návrhu i jeho případné podpoře připravena. Bude-li vůle na druhé straně.

(uveřejněno v časopisu Týden)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama