JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2010 13:52:22

Budu pokračovat v mnou započaté reformě justice

Budu pokračovat v mnou započaté reformě justice

Novým ministrem spravedlnosti je Jiří Pospíšil.

Dnes v dopoledních hodinách byla prezidentem České republiky Václavem Klausem jmenována nová vláda. Ministrem spravedlnosti se stal Jiří Pospíšil, který převzal úřad od Daniely Kovářové dnes v odpoledních hodinách za přítomnosti premiéra České republiky Petra Nečase.

Ten poděkoval bývalé ministryni za to, že justice za dobu její působnosti nestagnovala. K novému ministru zdůraznil, že ho navrhl jako zkušeného politika i právníka, který bude mít významnou roli při prosazování protikorupčních opatření. „Jeho role nebude jednoduchá, i resortu justice se dotknou finanční škrty a zároveň bude nutné pokračovat v projektech jako je eJustice," uvedl premiér.

Jiří Pospíšil se stal ministrem spravedlnosti opakovaně ve své kariéře. Od září roku 2006 působil na tomto postu ve vládě Mirka Topolánka  a setrval i v jeho druhém kabinetu do března minulého roku. Po nástupu úřednického kabinetu premiéra Jana Fischera byl v listopadu 2009 zvolen děkanem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Bezprostředně po převzetí úřadu představil nový ministr své záměry: „Mým cílem je pokračovat v konceptu reformy justice tak, jak jsem ji zahájil za svého předchozího působení ve vládě. To znamená pokračovat v elektronizaci české justice a celkově dělat takové změny, jež povedou k rychlejšímu soudnímu řízení. Rád bych také řešil systémově naši příliš složitou justiční soustavu. Co se týče legislativy, v tomto volebním období chci především prosadit nový občanský zákoník. V nejbližších dnech hodlám představit veřejnosti podrobněji plán koncepčních změn na příští čtyři roky."

Jiří Pospíšil se do funkce ministra spravedlnosti vrací po čtrnáctiměsíčním působení Daniely Kovářové. Ta ke svému více než ročnímu angažmá uvedla: „Vnímám jako úspěch, že mohu předat resort, který je minimálně v tak dobrém stavu, v jakém jsem ho přebírala. Za dobu působení na postu ministryně spravedlnosti jsem poznala, jak náročné je resort justice řídit a budu, alespoň jako ředitelka Justiční akademie, kam se vracím, maximálně spolupracovat na záměrech pana ministra v oblasti vzdělávání."

Jitka Zinke, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama