JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2010 17:14:18

Dětští pachatelé zůstanou pod kontrolou i jako plnoletí

Dětští pachatelé zůstanou pod kontrolou i jako plnoletí

Novela pomůže ochránit společnost před dětskými pachateli brutálních trestných činů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil připravil bezprostředně po svém nástupu do funkce novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže, díky níž budou moci soudy ukládat pachatelům mladším patnácti let ochranné léčení, a to i po dosažení věku osmnácti let. Cílem navrhované úpravy je vyloučit, aby se nebezpeční pachatelé vyhýbali potřebné léčbě.

„Novela, kterou jsme minulý týden odeslali do připomínkového řízení, pomůže ochránit společnost před dětskými pachateli brutálních trestných činů. Ti dnes opouštějí nápravná zařízení po dovršení osmnácti let a zůstávají prakticky bez dohledu. Navrhovanou úpravou zákona chceme vyloučit možnost, aby se tito delikventi, jež představují vážné nebezpečí pro své okolí, mohli po uplynutí osmnácti let vyhýbat dalšímu lékařskému dozoru a léčbě. Jinými slovy, předkládaná novela výrazně snižuje pravděpodobnost opakování případů, které si pamatujeme například z obce Kmetiněves, tedy případů,  kdy se nezletilí  vrazi dostávají po skončení ochranné výchovy na svobodu a hrozí jejich recidiva," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Až dosud se případy dětí mladších patnácti let, které se dopustily činu jinak trestného pod vlivem duševní nemoci či závislosti na návykových látkách, řešily ochrannou výchovou, případně spojenou s jejich dobrovolným léčením. Nyní bude moci soud pro mládež těmto dětským pachatelům mladším patnácti let uložit povinnost podrobit se ochrannému léčení. Soud na základě znaleckých posudků rozhodne, zda bude ochranné léčení probíhat ve formě ústavní nebo, v méně závažných případech, ve formě ambulantní. Ochranné léčení, které je díky neurčitosti svého trvání mimořádně závažným omezením osobní svobody, bude možno změnit na ambulantní i v jeho průběhu a naopak.

Ochranné léčení podle navrhované úpravy potrvá do doby, než bude splněn jeho účel, a to bez ohledu na dovršený věk. Soud pro mládež však nejméně jednou za rok přezkoumá, jestli důvody pro jeho další trvání trvají.

Představovaná novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže vychází z převažujícího názoru specialistů na dětskou psychiatrii.

Veronika Ludvíková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama