JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2011 14:43:21

Lepší vzdělání soudců ve střední Evropě prospěje celému regionu

Lepší vzdělání soudců ve střední Evropě prospěje celému regionu

Ministr spravedlnosti jedná v Maďarsku o aktuálních tématech justiční spolupráce ve střední Evropě.

Hlavním bodem setkání ministrů spravedlnosti v maďarském Veszprém je posílení spolupráce v oblasti justičního vzdělávání. Schůzek se kromě členů tzv. Visegrádské čtyřky – tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska – účastní též Německo, Chorvatsko a Slovinsko.

Setkání ministrů spravedlnosti se koná od 5. do 6. května. Čtvrteční diskuse vyústila v podpis memoranda, v němž se státy Visegrádské čtyřky a Chorvatsko zavázaly k rozšíření spolupráce svých justičních vzdělávacích institucí včetně pořádání společných vzdělávacích projektů. „Lepší vzdělání soudců ve střední Evropě jistě přispěje ke kvalitnějším výsledkům justice tohoto regionu,“ uvedl k podpisu memoranda ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Státy se v memorandu přihlásily také k úsilí o účinnější získávání finančních prostředků zejména z fondů Evropské unie a ke snaze o lepší koordinaci svých pozic v rozhodovacích orgánech Evropské unie.

Dnes se ministři zabývají legislativními návrhy, které v současné době projednává Rada Evropské unie (především vybranými otázkami nařízení o dědictví a závětech, směrnicí o evropském vyšetřovacím příkazu nebo směrnicí o propojování obchodních rejstříků). Probírají také aktuální vnitrostátní témata.

Česká republika otevřela téma komplexního řešení bezplatné právní pomoci, na základě slovenského návrhu se ministři budou zabývat též problematikou dohledu nad soudními znalci. Na závěr dvoudenního jednání představí Polsko priority svého nadcházejícího předsednictví v Radě Evropské unie, které převezme od Maďarska na přelomu června a července tohoto roku. 

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama