JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2010 17:17:18

Mechanické snížení trestní odpovědnosti není řešením

Mechanické snížení trestní odpovědnosti není řešením

Ministr spravedlnosti zahájil školní rok v obci Kmetiněves.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes zahájil nový školní rok v základní a mateřské škole v obci Kmetiněves. Při té příležitosti se setkal se starostou obce Luďkem Kvapilem. Diskutoval s ním otázku připravované novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže, reagující na tzv. Kmetiněvskou výzvu.

Jiří Pospíšil popřál všem školákům hodně úspěchů do nového školního roku a prohlédl si nově zrekonstruovanou školu. Poté se starostou Kmetiněvsi diskutoval o změnách, které přináší chystaná novela zákona o soudnictví ve věcech mládeže. „Cílem této novely je zabránit takovým případům, jaký je znám právě z Kmetiněvsi, tedy případům, kdy se nezletilí vrazi dostávají po skončení ochranné výchovy na svobodu, zůstávají prakticky bez dohledu a existuje riziko, že by svůj čin mohli zopakovat," uvedl Jiří Pospíšil, který se podíval i na místo, kde se tragická událost před necelými sedmi lety odehrála.

Novela, jež je reakcí na obavy široké veřejnosti z nebezpečí, které představují duševně nemocné děti, umožňuje oproti platné právní úpravě uložit takovému dětskému pachateli ochranné léčení, trvající dokud to bude vyžadovat jeho účel.

Úprava vznikla na základě široké celonárodní diskuze o snížení hranice trestní odpovědnosti a o formě účinného postihu pachatelů mladších 15 let, tzv. Kmetiněvské výzvy.

„Mechanické posouvání hranice trestní odpovědnosti o jeden nebo dva roky není v tomto případě řešením. Důležité je, do jakého výchovného zařízení bude dětský delikvent následně umístěn a jak na něj bude působeno," doplnil Jiří Pospíšil, proč se problém rozhodl řešit novelou umožňující ukládání ochranného léčení zvlášť nebezpečným pachatelům trestné činnosti mladším 15 let, a to i po dosažení věku 18 let.

Veronika Ludvíková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama