JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2010 8:41:13

Ministerstvo jednalo s experty švýcarského Spolkové úřadu pro justici

Ministerstvo jednalo s experty švýcarského Spolkové úřadu pro justici

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo v pátek žádost o vydání Tomáše Pitra

Ministerstvo spravedlnosti včera švýcarské straně odeslalo žádost o vydání Tomáše Pitra k výkonu trestu odnětí svobody ze Švýcarska do České republiky. Učinilo tak 8 dní před skončením řádné 18 denní lhůty, kterou pro podání žádosti mělo.

Na extradiční žádosti a přípravě všech relevantních právních dokumentů pracoval zhruba patnáctičlenný tým odborníků. Překlad dokumentů do německého jazyka byl zajištěn externě, prostřednictvím certifikovaných překladatelů.

„Ministerstvo spravedlnosti komunikovalo na pracovní úrovni s experty švýcarského Spolkové úřadu pro justici, s nimiž si průběžně upřesňovalo všechna specifika a požadavky, jež jsou podle švýcarských orgánů pro účely posouzení případného vydání Tomáše Pitra do České republiky nutné. Veškeré materiály se nám podařilo připravit již v rámci základní osmnáctidenní lhůty. Nyní je na řadě švýcarská strana, aby posoudila všechny aspekty případu, včetně popisu trestné činnosti, která je Pitrovi kladena za vinu, a s tím související otázky oboustranné trestnosti a možnosti povolit jeho vydání do České republiky,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ministerstvo spravedlnosti očekává, že švýcarské orgány budou při posuzování žádosti o vydání vycházet především ze zaslaných odsuzujících rozsudků, mezinárodního zatýkacího rozkazu, které obsahují veškeré potřebné informace, včetně popisu spáchaného jednání, právní kvalifikace spáchané trestné činnosti, příslušná ustanovení trestního zákona ČR a veškeré záruky a práva, která české justiční orgány zaručují v případě povolení vydání osoby k výkonu trestu do České republiky.

Švýcarská strana lhůtu pro posouzení žádosti stanovenu nemá, nicméně ministerstvo spravedlnosti je připraveno po celý průběh extradičního řízení poskytovat švýcarským orgánům veškerou potřebnou součinnost, popřípadě doplnit další informace, pokud si je vyžádají.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama