JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2023 18:09:00

Případné uzákonění lovu lukem zvýší riziko nelegálního lovu

Případné uzákonění lovu lukem zvýší riziko nelegálního lovu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mysliveckému zákonu

 Třetím tématem, které jsem v rámci připomínkového řízení k mysliveckému zákonu řešil, je lov lukem! Stávající legislativa lov lukem striktně zakazuje a já nevidím jediný důvod, proč bychom na tom měli cokoliv měnit, anebo dokonce legalizovat tento kontroverzní způsob lovu.

Odborníci poukazují, že případné uzákonění lovu lukem, zvýší riziko nelegálního lovu zvěře, zejména pytlačení chráněných druhů volně žijících zvířat. Kontroverzní je i míra utrpení zvířat při lovu lukem. Některé státem zřízené úřady upozorňují, že při tomto způsobu lovu je vysoká pravděpodobnost, že šíp nezasáhne životně důležité orgány, zvíře tak nebude usmrceno, nebude lovcem dohledáno, a bude tak po dlouhou dobu docházet k jeho strádání v důsledku zranění.

Stejně tak se mi nelíbí úvaha, že oprávnění lovit lukem zvěř na našem území by měli i zahraniční lovci. Novela totiž pracuje s tím, že vznikne vyhláška upravující i to, které mezinárodní či zahraniční zkoušky z lovu lukem budou platné na našem území. Naše lesy opravdu nepotřebujeme naplnit lovci, toužícími zastřílet si do zvěře "atraktivním" způsobem.

A co si rozhodně nepřeji, je vídat tichým lukem postřelené nebo zabité psy (nejen ty lovecké) nebo kočky.

Tak držte palce, ať lov lukem zůstane nadále zakázaný!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama