JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2010 14:40:21

Prohlášení Kovářové je plné lží a osobních útoků

Prohlášení Kovářové je plné lží a osobních útoků

Reakce ministerstva spravedlnosti na tiskovou zprávu ředitelky Justiční akademie Daniely Kovářové.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ministerstvo spravedlnosti se důrazně ohrazuje proti dnešní tiskové zprávě ředitelky Justiční akademie Daniely Kovářové. Její prohlášení je plné nepravd a osobních útoků.

Ministerstvo respektuje rozhodnutí Daniely Kovářové, která k 31. lednu 2011 podala rezignaci na funkci ředitelky Justiční akademie. Považuje však za nutné věcně reagovat na nepravdivé argumenty, kterými JUDr. Kovářová svou rezignaci zdůvodnila.

V prvé řadě je nutno konstatovat, že JUDr. Kovářová si v tiskové zprávě protiřečí. Tvrdí například, že ministerstvo ji ignorovalo, zároveň si však stěžuje, že jí ukládalo úkoly, plnění těchto úkolů vyhodnocovalo a do Justiční akademie vysílalo kontroly.

K jednotlivým bodům, které JUDr. Kovářová ministerstvu vytýká, je třeba uvést následující:

 

1)       Komunikace s JUDr. Kovářovou probíhala zcela standardně, stejně jako s ostatními řediteli organizačních složek ministerstva. Funkce JUDr. Kovářové odpovídá úrovni ředitelky odboru, a za ministerstvo s ní tedy podle ustálených zvyklostí jednal náměstek justiční sekce JUDr. Filip Melzer, pod něhož Justiční akademie spadá.

 

2)       Akce pořádané Justiční akademií ministerstvo spravedlnosti nebojkotuje. Důkazem může být například nedávná účast prvního náměstka ministra Jana Kubaty, vrchní ředitelky sekce kabinetu ministra a ředitelky tiskového odboru na semináři, který Justiční akademie pořádala minulý pátek 3. prosince. Vedoucí zaměstnanci ministerstva se účastní i řady dalších odborných seminářů.

 

3)       Žádný zákaz či příkaz ohledně komunikace s JUDr. Kovářovou ministerstvo nevydalo.

 

4)       Rozpočet Justiční akademie ministerstvo zatím nestanovilo z toho důvodu, že poslanecká sněmovna doposud neschválila rozpočet státu na příští rok; proto nebyl rozpočet stanoven prozatím žádné z organizačních složek ministerstva.

5)       Justiční akademie je instituce, která má zajišťovat zejména vzdělávání soudců, státních zástupců a vyšších soudních úředníků. Ředitelku akademie JUDr. Kovářovou proto ministerstvo pověřilo vypracováním podkladových materiálů ke zlepšení tohoto vzdělávání. Předložený materiál byl však zcela nedostatečný, což lze jednoznačně prokázat.

 

6)       Ministerstvo nevysílalo kontroly pouze do Justiční akademie, ale prověřovalo i své ostatní organizační složky (jako první proběhla kontrola vězeňské služby) poté, co se ministr spravedlnosti opětovně ujal vedení úřadu. Prověrky těchto organizačních složek navíc směřovaly do období, kdy     JUDr. Kovářová nezastávala funkci ředitelky Justiční akademie.

 

7)       Ministerstvo nepovolilo JUDr. Kovářové pouze jedinou zahraniční cestu, a to z toho důvodu, že se vztahovala ke splnění úkolu, který měl být splněn před tím, než se cesta měla realizovat.

 

8)       Ministerstvo udělilo JUDr. Kovářové výtku v souvislosti s tím, že porušila jeho výslovný pokyn ohledně propouštění zaměstnanců. Zaměstnancům dala výpovědi bez předchozího souhlasu ministerstva.   

 

9)       Ohledně platového výměru JUDr. Kovářové došlo podle názoru ministerstva k pochybení ze strany Justiční akademie. Ministerstvo obdrželo až ve druhé polovině října žádost o zaslání platového výměru pro ředitelku Justiční akademie ke dni 22. srpna. Žádost byla nekompletní. V průběhu listopadu ověřoval personální odbor ministerstva údaje vztahující se k tomuto novému výměru, který ministr spravedlnosti minulý týden podepsal.

 

10)   K obměně v Radě Justiční akademie došlo z důvodu zvýšení kvalifikace Rady. Projednání jmenování nových členů s předsedou Rady není podmínkou.

 

11)   Ministerstvo velmi důrazně popírá ničím nepodloženou informaci, že by na JUDr. Kovářovou připravovalo trestní oznámení.

 

12)   Informace o údajném rozhodnutí ministerstva zrušit Justiční akademii je zcela absurdní. Zájem ministerstva je přesně opačný: usiluje o rozvoj této instituce, a proto zadalo JUDr. Kovářové koncepční úkoly, které však nebyly splněny.     

Konfrontační osobní rovinu, kterou JUDr. Kovářová zvolila k veřejnému oznámení své rezignace, pokládá ministerstvo za nevhodnou. Proto se, stejně jako doposud, omezí na věcné hodnocení této záležitosti.

 

 

 

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama